Gå til hovedinnhold

Støtten din ga resultater i 2023

Verden i 2023 har vært en urolig plass å vokse opp. Barn har levd med kriger, naturkatastrofer og økte priser og vi gjør det vi kan for å skape trygghet, gi omsorg og håp for fremtiden.

02. januar 2024

Med støtte fra våre faste og nye støttespillere har vi nådd frem til barn og familier som har vært igjennom store kriser. Sammen sørger vi for at barn får vokse opp i en familie, og aller helst sin egen. Vi sørger for at lokalsamfunn blir mer stabile og levedyktige. 

Her kan du se noe av det vi fikk til, takket være støtten fra alle dere givere!

Hentet tilbake ukrainske barn fra Russland

Tegning om familien, fra SOS-barnebyer i Ukraina

Etter den russiske invasjonen har mer enn 19 000 ukrainske barn blitt skilt fra foreldrene sine og deportert til Russland. Sammen med andre organisasjoner jobber SOS-barnebyer Ukraina aktivt med å få barn hjem igjen til familiene sine. Barna og familiene får oppfølging av sosialarbeidere og psykologer for å bearbeide traumene. Det er en stor og kompleks oppgave, sier Serhii Lukashov, leder i SOS-barnebyer Ukraina

Gitt hjelp til barn i Sudan som lever i en krigssone

Sudan: Familier med barn flykter fra kampene. De går i en støvete gate. Foto: AFP

Sudan er nå det landet med flest mennesker på flukt i verden og det er mange barn der som nå er sterkt traumatiserte med stort behov for omsorg i trygge omgivelser. Vår første prioritet har vært sikkerheten til barna vi har ansvar for og medarbeiderne våre i Khartoum. De er evakuert til tryggere områder utenfor hovedstaden. Selv under disse svært komplekse og uoversiktlige omstendighetene, fortsetter vi å jobbe for å hjelpe og beskytte barn som er i en nødsituasjon og gir mental helsehjelp til alle i programmene våre og i samfunnet for øvrig. Les mer om det utfordrende arbeidet i Sudan.

Gitt nødhjelp, psykisk helsehjelp og støtte til barn i Gaza og Israel

En gutt med hettegenser holder armen rundt en liten gutt med blå joggedress, rundt dem er det vanndammer og gjørmete. Illustrasjonsfoto: SOS-barnebyer

Mens krigen rammer sivile og hatretorikken blir sterkere, holder SOS-barnebyer Israel og SOS-barnebyer Palestina fast på samarbeidet for dem de er til for: Barn som er alene, eller nå risikerer å bli det. De har i fellesskap utarbeidet en nødhjelpsplan. Den skal sikre mat, vann og husly, omsorg og beskyttelse, skolegang og tilgang til fysisk og psykisk helsehjelp til barn og familier rammet av krig og konflikt i Gaza, Israel og på Vestbredden. Vi er alltid på barnas side og jobber for at de skal være trygge, både i Israel og Palestina.

Startet et klimaprosjekt i Somalia: matdyrkning uten jord

Lange rader med potter, der det vokser grønnsaker. Foto: SOS-barnebyer

Etter fem regnsesonger uten nok nedbør, står Somalia igjen med dårlige avlinger og tørre beitemarker. Klimasmarte løsninger som dyrking uten jord redder liv og skaper arbeidsplasser, nå og fremover. Det vellykkede pilotprosjektet skal nå skaleres opp, steg for steg, til å nå 200 sårbare familier over hele Somalia. Målet er at det kan bli egne samvirkelag, som legger til rette for at bønder kan ta opp lån for å starte sin egen virksomhet.

Hjulpet 150 barn ut av barnearbeid

En ung gutt, med bar overkropp og shorts, står i baugen på en båt og kaster ut et fiskegarn. Båten er malt i blåfarger og dekorert i svart skrift med salme 91 – en bønn om en trofast Gud som gir skjold og vern mot nattens redsler.

For et år siden inngikk vi et samarbeid med den ideelle organisasjonen «Challenging Heights» i Ghana, som jobber for å forhindre barnearbeid. Sammen har vi fått til mye på kort tid. I løpet av 2023, har vi fått 150 barn ut av barnearbeid og nådd ut til over 100 foreldre og omsorgspersoner. Familienes økonomi er et ekstremt viktig element for å forhindre barnearbeid. Derfor går mye av arbeidet på å styrke familier gjennom å skape arbeidsplasser.

Når foreldre kan forsørge familien, er det lettere å være en god omsorgsperson, og barna kan gå på skolen i stedet for på jobb. Les om Teye som ble reddet fra et slavelignende arbeid.

Jobbet forebyggende så foreldre klarer å ta vare på barna

Bestemoren, i rød, kortermet skjorte og skaut, triller rullestolen til Leila i gata der de bor. Hun har på seg oransje blomstret skjorte og lyst rosa skaut med en rosett foran, og mønstret skjørt. Foto: Cornel van Heerden

I Mosambik er SOS-­barnebyer en av svært få organisasjoner som jobber med helhetlig støtte til familier i en kritisk situasjon. Chica er en av mange besteforeldre i Mosambik med omsorgsansvar. Hun dyrker grønnsaker, og får noe sosialstønad fordi hun er aleneforsørger for tre barn og tre barnebarn. Men det er ikke nok. Les mer om Chica og andre som med forebyggende støtte klarer å ta godt vare på barna sine.