Gå til hovedinnhold

Mental helse på dagsorden

Operasjon Dagsverk

3. november står tusenvis av elever klare til å jobbe for å samle inn penger til årets Operasjon Dagsverk (OD). Målet er å bryte ned stigma rund psykiske helseutfordringer i Uganda.

01. november 2022

Hvorfor mental helse i Uganda?

I Uganda strever mange ungdommer med ettervirkninger av borgerkrig. Det er skyhøyt skolefrafall og store utfordringer med rusmisbruk, tidlig graviditet og tvangsekteskap. Ungdom med psykisk utfordringer blir utstøtt og mange utsatt for vold. Uten noen å snakke med eller støtte fra familie, venner eller offentlig helsevesen blir livet vanskelig å håndtere. 

Hva er målet?

SOS-barnebyer søkte om årets OD-aksjon sammen med Mental Helse Ungdom og ble valgt av Elevorganisasjonen. Vi skal i felleskap jobbe for dette:

Lavterskeltilbud: Et av de viktigste målene med prosjektet er å etablere et lavterskeltilbud på ti ungdoms- og videregående skoler i Uganda. På disse skolene skal elever både lære om psykisk helse sånn at de kan spre kunnskap, men også være en samtalepartner for medelever som trenger det.

Påvirke myndighetene: Pengene fra årets OD-dag skal også brukes til informasjonskampanjer for å normalisere psykisk helse og til politisk påvirkningsarbeid i Uganda.

Bevisstgjøre norsk ungdom: OD handler også om å bevisstgjøre norsk ungdom om at de faktisk kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted og at alle ungdommer er like mye verdt.

Hva kan du bidra med?

3. november vil mange av oss møte ungdom på gata som samler inn penger til prosjektet. Kanskje du får en henvendelse på jobben din, fra ungdom som ønsker å bidra med en arbeidsdag hos dere der lønna går til OD. Dette synliggjør både bedriftens engasjement og samfunnsansvar. Du kan allerede  registrere aktuelle jobber, både hjemme hos deg og på arbeidsplassen, på ODs nettsider.

Fakta om Operasjon Dagsverk

  • Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom. Tanken bak OD er at ungdommer i Norge skal gi en dag av sin utdanning og jobbe, slik at ungdommer andre steder i verden skal få muligheten til å få en utdanning.'
  • I 2022 er den offisielle OD-dagen 3. november. I tillegg arrangeres Internasjonal Uke i forkant av OD-dagen, der skoler får et eget undervisningsopplegg for å lære elever mer om verden og global urettferdighet.
  • Hjelpeaksjonen organiseres av Elevorganisasjonen, som på Elevtinget hver vår får tre søknader å stemme over etter en sortering i ODs bistandsfaglige råd.
  • Søknaden fra SOS-barnebyer og Mental Helse Ungdom ble valgt ut av Elevorganisasjonen.
  • Hundrevis av bedrifter engasjerer seg i hjelpeaksjonen ved å ansette elever på OD-dagen. Bedrifter kan også sponse arbeid for elever som kan gjennomføre større dagsverk. Det kan for eksempel være at en skoleklasse rydder en strand for søppel.
  • Elevene jobber vanligvis inn mellom 15-20 millioner kroner.

Fakta om prosjektet i Uganda:

  • Et av de viktigste målene er å etablere et lavterskeltilbud på ti ungdoms- og videregående skoler i Uganda, målet er å nå 5.500 ungdommer.
  • Elevene skal både lære om psykisk helse, sånn at de kan spre kunnskap, og være en samtalepartner for medelever som trenger det.
  • I prosjektet vil ungdom selv få lage informasjonskampanjer om psykisk helse og mobilisere for å bryte ned stigma, målet er å nå 50.000 mennesker.
  • Prosjektet vil også jobbe for å ansvarliggjøre myndighetene til å skape nødvendige endringer.
  • SOS-barnebyer i Uganda er ansvarlig for koordineringen og implementeringen av arbeidet i samarbeidet med Mental Helse i landet.