Gå til hovedinnhold

Haiti: Barn innesperret i flere uker

Brutal gjengvold, mangel på drivstoff, ekstremt høye matvarepriser og nok et utbrudd av kolera: en hel rekke kriser har rystet Haiti, og situasjonen i det karibiske landet er katastrofal.

27. oktober 2022

Haiti har vært i en akutt politisk krise siden drapet på president Jovenel Moïse i juli 2021. Et alvorlig jordskjelv en måned senere forverret situasjonen, og gjorde den stadig mer ustabil og livstruende. Nå har det blitt enda verre.

De kriminelle gjengene regjerer

– Kriminelle gjenger har overtatt Haiti. Hver gang vi forlater huset ber vi om at vi ikke vil bli kidnappet, sier Faimy Loiseau, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Haiti. — For gjengene er ekstremt brutale mot befolkningen. Det er kidnapping, pengeutpressing, de styrer all handel med drivstoff, sprer frykt og lidelse, og kaster Haiti ut i kaos.

Voldtekter og drap er en del av hverdagen, skoler er stengt inntil videre, sykehus har sterkt begrenset kapasitet og banker er kun åpne noen få dager i uken. De voldelige gjengene har også rasert folks eiendom og butikker, og blokkert mange områder. Og mange har ikke kunnet gå ut av huset på tre uker.

— Selv for barna som er trygge, må begrepet «trygt» brukes med forsiktighet fordi gjengene er overalt, understreker Loiseau.

— Skolene skulle egentlig ha åpnet 3. september, men på grunn av den kaotiske situasjonen i landet sendte regjeringen ut en melding om dette ble utsatt. Skolene er fortsatt stengt, sier Loiseau.

Det er noe nettbasert undervisning, men det må gjøres i det skjulte. Gjengene ser på dette som en trussel, at de digitale treffpunktene kan brukes til å mobilisere motstand blant folket, 

Barn sulter

Haiti produserer lite mat selv og er helt avhengig av import. På grunn av drivstoffmangel har transporten stoppet helt opp og dette har ført til mangel på varer og dermed økte priser. Nå er det enda flere som sulter.  

Som om situasjonen ikke var dramatisk nok, er det nå et kolerautbrudd. Søppel flyter rundt i gatene og tilgang til rent vann kan være vanskelig.  Frykten for at koleraen vil spre seg raskt, er stor.

Mange hus som ble fullstendig ødelagt under etter jordskjelvet i 2015 er ennå ikke bygget opp igjen. Foto: SOS-barnebyer

Stor bekymring for barna i våre program

SOS-barnebyer har vært aktive på Haiti i flere tiår og forbereder ytterligere hjelpetiltak. Barna og familiene i SOS-barnebyene er trygge, men vi har ikke oversikten over hvordan det går med barn og familier, som får støtte av oss, i lokalsamfunnene. Disse er det nå svært utfordrende å følge opp og medarbeiderne våre har bare sporadisk kontakt med dem.

— I tillegg er mange av de samfunnsentrene og barnehagene der vi sammen med andre bidro med oppfølging og mat, stengt. Vi jobber med å kartlegge behovene og håper at vi i nær fremtid får muligheten til å hjelpe, men den økonomiske situasjonen bidrar til en stor usikkerhet. Alt har blitt ekstremt mye dyrere, understreker nasjonaldirektøren.

— Jeg håper vi kan vende tilbake til et liv, for vi lever ikke i øyeblikket!

Store psykiske konsekvenser for barn

— Når barn ser familiemedlemmer dø foran øynene deres eller ingen kan fortelle dem hvorfor de ikke lenger får gå på skolen, eller om de får mat, får dette store psykiske konsekvenser, sier Loiseau. — Jeg håper vi kan vende tilbake til et liv, for vi lever ikke i øyeblikket! avslutter hun.