Gå til hovedinnhold

Ringvirkninger langt utover landegrensene

Renteøkning, prissjokk på dagligvarer og høye strømpriser har gjort at folk flest har mindre å rutte med, men giverglede er ikke noe vi sparer på i nedgangstider.

SIFOs trygghetsbarometer viser at mange i Norge sliter, men at halvparten av oss klarer seg bra.

«Jeg har det litt tøffere nå, så jeg skal hvert fall ikke kutte støtten til de som virkelig sliter»

Dette er en ikke uvanlig tilbakemelding til SOS-barnebyer i disse dager, forteller kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer, Sigurd T. Skjefstad: — Vår erfaring fra tidligere økonomisk dårligere tider er at støtte til hjertesaker er noe av det siste folk kutter. Vi hegner om hverandre og de som trenger hjelpen mest, og det betyr mer enn noen gang.

Vi har sett at krig og konflikt ett sted, gir store negative ringvirkninger i områder og land langt unna. Et eksempel er krigen i Ukraina som har redusert eksporten av korn mange afrikanske land er avhengige av. Med matvaremangel kommer inflasjon, økt fattigdom og sult.

Konsekvenser av fattigdom

Mange barn som vokser opp i fattigdom blir fratatt retten til et trygt hjem, lek og skolegang, og mister muligheten til å nå sitt fulle potensiale. De har også større risiko for å bli overlatt til seg selv og bli ofre for vold og overgrep.

Stigende priser – større behov

Josephine (42) er enke og mor til fire barn: to gutter og to jenter. Da mannen hennes døde, var Josephine arbeidsledig. Uten penger klarte hun ikke å ta ordentlig vare på barna sine. Sosialarbeidere fra SOS-barnebyer i Ghana jobber i lokalsamfunnet der hun og barna bor. Å kjenne igjen, forstå og kunne gjøre noe med de grunnleggende årsakene til at barna ikke får den oppfølgingen og tryggheten de trenger er avgjørende for det forebyggende arbeidet vårt. Josephine fikk opplæring i hvordan hun skulle drive en butikk, og økonomisk støtte for å etablere et lite utsalgssted på det lokale markedet. Dette gikk veldig bra, og med inntekten derfra klarte hun å forsørge barna sine.

Josephine med blomstrete kjole og blått forkle står foran salgsboden sin, hun holder armene rundt to av barna sine. Ei jente i gul kjole og blå ryggesekk og en gutt med gul skjorteog blå sekk. Foto: Celeste Heikamp
— Økonomisk er det igjen utfordrende for meg og barna mine, sier Josephine, enke og mor til fire barn.

— Stigende priser på varer og tjenester har stor innvirkning på hverdagen til innbyggerne og arbeidet vårt, sier Alexander Kekula, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Ghana. — Før kostet et brød 5 cedi, nå koster det mer enn 20 cedi. Stigende priser og høy inflasjon gjør det vanskelig å opprettholde alle aktivitetene for familiene som trenger støtte.

Å være fattig betyr ikke at du ikke er en god forelder som er villig til å gjøre alt for barna dine, derfor gjør SOS-barnebyer det vi kan for å styrke familiene.

For Josephine er det også tøft: — Økonomisk er det igjen utfordrende for meg og barna mine. Kundene mine sliter med å betale ettersom prisene fortsetter å stige og de har ikke lenger råd til basisvarer. Jeg lærte også å spare, gjennom opplæringen vi fikk av sosialarbeiderne i SOS-barnebyer, så vi skal klare oss, sier hun bestemt.

Josephine står i salgsboden sin, i blomstrete kjole og blått forkle. og betjener en kunde. Hun har møstrete kjole. Foto: Celeste Heikamp
Kundene mine sliter med å betale ettersom prisene fortsetter å stige, forteller Josephine.

Støtten fra våre trofaste givere er, om mulig, enda viktigere enn før! Sammen skal vi fortsette jobben mot målet:

Ingen barn alene.

Kilder: Forskningsrapport fra SIFO (forbruksforskningsinstituttet), fn.no, tv2.no