Gå til hovedinnhold

Ingen alene med SOS-barnebyer

SOS-barnebyer lanserer egen podkast, hvor kjente og ukjente mennesker deler sine historier og erfaringer om temaer som oppvekst, utenforskap og mental helse.

Blått banner med hvit skrift

Episode 1: 
Ungdom må få et alternativ til kriminalitet (Berat Jusufi)

Berat Jusufi flyktet med familien fra Kosovo da han var liten. Livet i Norge ble strevsomt og han havnet i et kriminelt miljø. Som 19-åring kom han i fengsel, og før dette var barndommen preget av livet på krisesenter og i barnevernsinstitusjon. I dag er han en engasjert miljøarbeider med et stort hjerte for å hjelpe barn og ungdom. Engasjementet hans er blant annet blitt portrettert i dokumentaren "Krigere" på NRK. 

Hør Berat fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

Rødt banner med rosa tekst

Episode 2: 
Idrettspresidentens kamp (Zaineb Al-Samarai)

Zaineb Al-Samarai flyktet fra Irak, fant fotballen og fellesskapet på Holmlia og skal nå sørge for at enda flere barn og unge får ta del i Norges største frivillige folkebevegelse. For å få til det vil hun bygge ned både økonomiske og kulturelle barrierer - og ta i bruk alle virkemidlene hun har lært seg som politiker, PR-rådgiver og ikke minst knallhard midtstopper. 

Hør Zaineb fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

Grønt banner med gul skrift

Episode 3:
Norges farligste mann (Ghulam Abbas)

Ghulam Abbas var tidligere omtalt som Norges farligste mann. Som tidligere gjengleder av den beryktede B-gjengen ble han dømt for både hvitvasking og mafiavirksomhet. I dag er han ungdomsarbeider og jobber i barnevernstjenesten. Hvordan sørge for at flere barn ikke går i samme spor som Abbas? Og hva kreves egentlig for å bryte ut av et farlig miljø?

Hør Abbas fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

 

Blått banner med hvit skrift

Episode 4:
Barna som må klare seg selv (Heidi Wittrup Djup, psykologspesialtist og Daniel Bøhn Rayner, politisk rådgiver i SOS-barnebyer)

Over hele landet finnes det ungdommer som har flyktet til Norge helt alene. Hvordan de blir ivaretatt i Norge, handler i stor grad om tilfeldigheter. Mellom kommunene er det store forskjeller på botilbud, som igjen påvirker om de får den helsehjelpen de trenger og har krav på. SOS-barnebyer har snakket med ungdommene selv og samlet historiene i en rapport. Denne får psykologspesialist Heidi Wittrup Djup og politisk rådgiver i SOS-barnebyer, Daniel Bøhn Rayner, til å stille spørsmålet: Hvis disse barna og ungdommene skal være under statens omsorg, hvor blir det egentlig av omsorgen?

Hør episoden på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast. 

Rødt banner med rosa skrift

Episode 5:
Spørsmål og svar om Gaza med Anna Hamre, humanitær rådgiver i SOS-barnebyer

Siden 07. oktober 2023 har mer enn 25.000 barn i Gaza mistet minst én forelder og over 11.000 barn har blitt drept. 80 % av befolkningen i Gaza har flyktet til Rafah, det betyr at en og en halv million mennesker nå er stuet sammen på et område like stort som en tiendedel av Oslo. Anna Hamre jobber som programrådgiver hos oss i SOS-barnebyer og arbeider med humanitære programmer både internasjonalt og nasjonalt. I denne episoden svarer hun på spørsmål og kommentarer vi har fått om Gaza i sosiale medier.

Hør episoden på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast. 

Blått banner med hvit skrift

Episode 6:
Når ungdomstiden blir farlig (Fela)

Felipe «Fela» Orellana Castro er for de fleste kjent som en markant stemme innen norsk hiphop og i de senere år som skuespiller for blant annet braksuksessen «Blokk til blokk», en fortelling om livet i blokk i Groruddalen i Oslo. Fela vokste opp i et tøft ungdomsmiljø preget av rus og kriminalitet, og for 14 år siden mistet han broren sin i selvmord, etter et vanskelig liv med narkotika og en drapsdom som satte ham i fengsel som 17-åring. Fela har brukt både karrieren som artist og ungdomsarbeider til å få barn og unge ut av dårlige miljøer. Han heier på ungdomsklubbene og brenner for å bevare sunne møteplasser for ungdom.

Hør episoden på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast. 

 

Grønt banner med gul skrift

Episode7:
Fra vold til trygghet i fosterhjem (artisten Salti)

Artist Warith Salti Mbaruk vokste opp i Tanzania og opplevde tidlig at livet ble snudd på hodet med en voldelig forelder. Volden fulgte ham og søsknene helt til Norge før han som tenåring kunne flytte i fosterhjem. En ustabil barndom ble etterfulgt av en ustabil ungdomstid med flere bytter av fosterfamilier og et liv på institusjon. I dag har han gjort karriere som artist, låtskriver og DJ, og latt musikken bli sin terapi. 

Hør episoden i Spotify, eller der du vanligvis hører podkast.