Gå til hovedinnhold

Flommen tok alt de eide

Da vannet steg, måtte foreldrene ta sitt nyfødte barn og flykte i all hast.

– Flom er noe jeg aldri trodde ville ramme landsbyen min. Selv om det har vært flom i Sylhet tidligere, har aldri våre hjem vært utsatt. Dette kom som en overraskelse, et sjokk. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, sier Churab.

Småbarnspappaen bor i Bangladesh, et av verdens mest utsatte land for klimaendringer. Men tross tidligere flommer i den nordøstlige regionen Sylhet, hadde vannet aldri nådd landsbyen der Churab og kona for litt over et år siden kunne ønske sitt første barn velkommen til verden. Der han som grønnsakshandler tjente akkurat nok til tak over hodet og mat på bordet for den lille familien.

Men bare få måneder etter to ble til tre, i juni i fjor, kom regnet som skulle vise seg å bli den største nedbørsmengden på 62 år. Flomvannet steg så raskt at de ikke rakk å få med seg noen av eiendelene sine. Alt de kunne gjøre var å redde seg selv.

Mor og barn som ser på oversvømmelsene. Foto: SOS-barnebyer
Mange familier mistet alt de eide.

– Flom er noe jeg aldri trodde ville ramme landsbyen min. Selv om det har vært flom i Sylhet tidligere, har aldri våre hjem vært utsatt.

Churab

27 dager i usikkerhet

Familien søkte først tilflukt hos naboene, men ettersom regnet fortsatte og området ble mer og mer oversvømt, måtte hele samfunnet evakueres og flykte til en nærliggende skole. Der fikk de tilgang til det aller mest nødvendige. Forholdene var utfordrende, men de trøstet seg med at det bare var en midlertidig løsning.

Etter 27 utfordrende dager kunne Churabs familie endelig reise tilbake. Men der det en gang hadde vært et hjem, var det nå store ødeleggelser: Dører, gjerder og møbler var ødelagt, jordgulvet en eneste stor sølepytt.

Nå ventet den omfattende oppgaven med å reparere hjemmet og livet deres.

Mor og barn står i et oversvømt område i Sylhet. Foto: SOS-barnebyer
Bangladesh er et av verdens mest utsatte land for klimaendringer.

De fattige rammes hardest

Som grønnsaksselger levde imidlertid familien allerede fra hånd til munn, uten oppsparte midler eller slektninger å låne fra. Og de var ikke alene om å være i den situasjonen.

Gjennom SOS-barnebyer fikk familier som Churabs støtte både i form av nødhjelp, til å gjennomføre reparasjoner og til å få livet i gang igjen, slik at de raskest mulig kunne klare seg selv.

Familien til Churab i renovert hjem. Foto: SOS-barnebyer
Familien til Churab i renovert hjem.

Familier fikk mulighet til å kjøpe nye husdyr, skaffe landbruksutstyr og andre ting de trengte for å gjenopprette inntekstgrunnlaget. Churabs pengestøtte gikk til å starte på nytt som grønnsakshandler og til å reparere huset.

- Rett etter flommen var jeg engstelig for fremtiden. Nå, når jeg ser ansiktet til datteren min, føler jeg meg trygg på at jeg kan gi henne omsorgen hun trenger nå og i tiden fremover.

Slik kan du støtte barn rammet av katastrofer og klimaendringer.

Vårt nødhjelpsarbeid

  • Dekker de grunnleggende behovene først, med utdeling av mat, vann, kontantstøtte og andre nødvendige ting.
  • Støtte og oppfølging av barn og familier som er traumatisert.
  • Gir midlertidig, alternativ omsorg til de barna som ikke har noen som kan ta vare på dem.
  • Jobber med langsiktige løsninger for å gjøre lokalsamfunn mer motstandsdyktige mot ekstremvær framover.