Meny Lukk
Chifundo gikk på kurs i sveising, fikk utstyr og hjelp til å starte en liten bedrift. Foto: SOS-barnebyer

Yrkesopplæring reddet Chifundos familie

Chifundo vokste opp i et hjem likt mange andre i Ngabu i Malawi, hvor hver dag var en kamp for å skaffe nok inntekter til å dekke de aller mest grunnleggende behovene for barna.

Chifundo er den eldste i en søskenflokk på sju. Han vokste opp med en far som hver dag måtte ut å lete etter arbeid. Han var ufaglært og det beste han kunne håpe på var småjobber her og der. De var dårlig betalt, og som regel måtte han vente lenge før han fikk betalt.

- Det var veldig vanskelig for faren min å klare å tjene nok penger til å dekke selv de aller enkleste behovene til familien, som mat på bordet og klær, minnes Chifundo.

Sveisekurs

Chifundo var 17 år da SOS-familieprogrammet ble etablert i Ngabu i 2012. Programmet støttet familien med ulike tiltak, et av de viktigste var å sørge for yrkesopplæring til Chifundo. Han gikk på kurs i sveising, fikk utstyr og hjelp til å starte en liten bedrift. Han begynte med små rørleggeroppdrag, og produserer nå dør- og vinduskarmer, hakker og stenger i stål.

Mat - til tross for økte priser

Malawi er blant landene i Afrika sør for Sahara som er hardt rammet av tørke. Myndighetene har erklært naturkatastrofe og landet er i stor grad avhengig av å importere mat, noe som har ført til økning i matvareprisene. Til tross for dette har Chifundos familie en bedre og mer stabil tilgang til mat.

- Jeg har et lokale hvor jeg produsere og selger varene mine, og jeg tjener nok til at jeg kan bidra til at familien min har nok mat og andre ting vi trenger. Nå spiser vi tre måltider om dagen, det gjorde vi aldri tidligere.

Vilje til å klare det

Aaron Ntakati, som er koordinator i familieprogrammet og har jobbet tett med familien, berømmer innsatsen. - Familien har på kort tid hatt stort utbytte av familieprogrammets tiltak. Det er fordi de har ønsket å snu den vanskelige situasjonen og jobbet hardt for å få det til. Og det ser vi ofte i familieprogrammet – de familiene som selv ønsker å endre situasjonen, står på for å gjøre det beste ut av de mulighetene som finnes. Chifundo er et strålende eksempel så måte, sier Ntakati.

Planer om å utvide

Og Chifundo selv har planene klare for utvidelse, og vil bidra til sysselsetting i lokalsamfunnet. - Etter hvert har jeg lyst til å utvide bedriften og ansatte en assistent. Jeg vet at pappa og resten av familien ser på meg som en som får ting til å skje, og de setter stor pris på det jeg gjør.

Våre tema