Gå til hovedinnhold

Velkommen til Lysnisseprosjektet

Takk for din påmelding til Lysnisseprosjektet! Sammen med barnehager, skoler og innbyggere over hele landet er dere med på å skape desembermagi i eget lokalsamfunn. På denne siden finner dere mer informasjon om Lysnissene, samt materiell som dere kan berike prosjektet med.

Vi har i samarbeid med Begeistringsetaten utarbeidet en liten materiellpakke som kan lastes ned ved å trykke på lenkene nedenfor:

Spørsmål? Ta kontakt med Rikke Soligard på telefon 40 24 00 30 eller på e-post skole@sos-barnebyer.no. 

 

Lykteverksted og desembermagi

I Lysnisseprosjektet skaper barn og unge desembermagi på eget bosted, og viktigst av alt: De synliggjør at de kan være med og gjøre en forskjell når de involveres og slipper til. Lyktene lages på et lykteverksted i november, og i desember tenner barna lyktene der de bor. 

 

Lykt som lyser i snøen.

Lykteverkstedet kan arrangeres utendørs i en lavvo eller innendørs i barnehagen, skolen eller et annet lokale. Det kan være lurt å alliere seg med noen flere, gjerne lokale lag/foreninger og/eller lokalt næringsliv. De kan bistå med alt fra lokaler til midler og utsyr! Man kan også få mye hjelp av gode naboer, familie og venner.

Det kan være lurt å samle inn glass til lyktene i god tid i forkant, og man kan også be alle barnehagebarn/skoleelever om å ta med seg glass hjemmefra. Det som er viktig er at lykteverkstedet arrangeres i løpet av november slik at lyktene er klare til prosjektstart 1. desember.

Oppdraget etter å ha laget lyktene er enkelt: Tenn lykter utenfor huset kl. 18.00 presis hele desember igjennom, helst slik at det synes fra veien. Om mange innbyggere gjør det samme oppstår et helt lite eventyr midt i hverdagen!

For SOS-barnebyer er sterke lokalsamfunn et helt konkret mål og et middel i arbeidet med å gi hvert enkelt barn en trygg oppvekst og en bedre fremtid.

Slik lages enkle lysnisselykter:

Dette trenger dere:

  • Glass: Syltetøyglass, fetaostglass, babymatglass eller annet som egner seg. Pass på at glasset ikke er for høyt eller smalt for da kan det bli vanskelig å tenne te-lyset. Brede åpninger er bra! Glasset skal være rengjort og etikettløst. 
  • Nebbtang og avbitergang: Gjerne et verktøy som kombinerer disse.
  • Ståltråd: Pass på at den hverken er for tykk eller for tynn. Den skal være lett å bøye og behagelig å holde i.
  • Dekormateriell: Husk at lykta skal stå utendørs, så velg dekormateriell deretter. Silkepapir egner seg for eksempel dårlig som dekor dersom det ikke forsegles med decoupagelim (kan kjøpes på hobbybutikker) og får en herdet overflate.

    Ellers er det fritt fram med maling (ikke vannbasert), klistremerker, snøspray, lim, glitter, knapper, perler, stoff etc. Ha et rikt utvalg og la fantasien flomme!

Slik kan lyktene lages:

  • Begynn med å lage hanken. Trekk ut ca 20 cm fra ståltrådrullen og bøy rundt kanten på glasset. Kryss kortenden og rundt nedre del av langenden som fortsatt henger igjen på rullen.
  • Tvinn enden av ståltråden rundt langenden slik at du låser tråden rundt glasset. La det være igjen en liten åpning mellom glasset og "knuten". Ikke stram til helt ennå. Mål til lengden på hanken før du klipper. Skal du bære lykten bør hanken være så lang at du ikke brenner deg. 
  • Klipp av med avbitertang. Stikk den avklippede enden ned i "hullet" mellom knuten og glasset. Trekk den avklippeden enden rundt til motsatt side av glasset. 
  • Trekk enden ned ca. 5-6 cm. Bøy den opp igjen og tvinn rundt hanken. Stram til knutene med nebbtangen, slik at løkken rundt toppen av glasset lukker seg tett. Husk også å klemme inn de spisse endebitene med nebbtangen!
  • Voila! Lykten er nå klar for å dekoreres! 

Lysnisselykter lages på lykteverksted i november