Thyda og Dara vokste opp med barnearbeid og utrygghet på gaten. Nå har de byttet ut livet i slummen med et liv som barn.

Thyda og Dara bodde i garasjen

Kambodsja

Thyda og Dara vokste opp med barnearbeid og utrygghet på gaten. Nå har de byttet ut livet i slummen med et liv som barn.

Det var to kalde og underernærte barn som for ett år siden kom inn døren til SOS-familien i Kambodsja.

Thyda og Dara, som i dag er seks og åtte år gamle, bodde sammen med bestemoren sin i en garasje. Faren er død og moren hadde forlatt dem. Det var ingen trygg tilværelse – selv om bestemoren gjorde så godt hun kunne. Ingen av barna gikk på skolen, eller fikk næringsrik mat. I stedet gikk all tid med til å arbeide, blant annet ved å samle flasker og vaske tallerkener. Og selv om de alle tre hjalp til med jobbingen, ble det sjelden mer enn akkurat nok til ett måltid mat om dagen.

- Det er grusomt at barn skal vokse opp under slike forhold.

sier Cecilie Beck, programleder og journalist, som nylig besøkte søsknene.
Thyda og Dara bodde sammen med bestemoren sin i en garasje. Foto. Rasmus Preston

Garasjen ble brukt som avfallsplass

Garasjen de bodde i, ble også brukt som avfallsplass. Det fløt av søppel, gamle bildekk og skrot. Når det regnet, kom det vann inn overalt – og stedet tiltrakk seg også slanger. Søsknene og bestemoren delte på å sove på to trebenker og en hengekøye.

- Det er grusomt at barn skal vokse opp under slike forhold, sier Cecilie Beck, programleder og journalist, som nylig besøkte søsknene.

Viktigheten av omsorg

Kontrasten er stor til deres nye hjem. I dag har Thyda og Dara fått en ny familie i SOS-barnebyen, hvor de får vokse opp med omsorgen fra en trygg SOS-mor. Oppvekst i en stabil familie er avgjørende for barns utvikling. I tillegg får barn lov til å være barn – og ikke bare kjempe for å overleve, slik de gjorde tidligere. Med god omsorg ble barna trygge nok til å leke, lære og utvikle seg.

Nå får Thyda og Dara lov til å være barn – og ikke bare kjempe for å overleve. Foto: Rasmus Preston

- Det er flott å se hvordan de helt åpenlyst er trygge på moren sin. Det er tydelig hvordan Thyda klemmer moren og lar henne stryke seg over håret når hun trenger nærhet. Man kan se at begge barna virker glade og trygge, sier danske Cecilie Beck.

Også Dara trives godt. På knapt ett år har han lært å lese, og han leser også høyt for de andre barna. Før han kom til SOS-familien hadde han aldri satt sine føtter i et klasserom.

 

 

Barnas navn er endret av hensyn til personvernet.

Foto: Rasmus Preston

Hjelp et barn inn i varmen!

Omsorg er den viktigste formen for varme et barn kan få. Det er kontrasten til kulde, fattigdom, barnearbeid, vold og utrygghet – uavhengig av landegrenser og breddegrader. Omsorg er grunnleggende for utviklingen til hvert enkelt barn. SOS-barnebyer sørger for omsorg for barn som er alene, eller som er i ferd med å miste omsorgen fra familien sin. Ingen barn skal vokse opp alene. Derfor gir vi barn et nytt hjem til jul. Din bedrift kan bidra! Benytt skjemaet under. Du kan også lese mer om aksjonen her.

Støtt aksjonen

Velg ønsket bidrag:

Våre tema