Gå til hovedinnhold

Syv år og ingen fred

Borgerkrigen i Syria går nå inn i sitt åttende år. Her gir vi deg en kort oppsummering og vår respons for barna som får barndommen ødelagt av mangel på mat, drikkevann, medisiner og trygge steder, tap og død.

14. mars 2018

Bakgrunnen for den pågående krigen i Syria:

Krigen i Syria startet som del av Den arabiske våren med demonstrasjoner mot det undertrykkende Baath-regimet og president Bashar al-Assad i 2011.

Det utviklet seg til en borgerkrig som spredte seg til flere deler av landet. Den involverer i grove trekk opprørsstyrker, regjeringshæren, islamistiske ekstremistgrupper som IS og al-Qaidastøttede Jabhat al-Nusra og også kurdere.

I 2014 starter USA, med støtte fra flere arabiske stater, bombing av IS i Syria. Året etter involverer også Russland seg for å angripe IS, men de bomber også opprørsgruppene som kjemper mot Assad-regimet. USA har senere angrepet en syrisk militærbase som en straffereaksjon fordi de mener regimet har brukt kjemiske våpen mot sivilbefolkningen.

IS ble for en stor del nedkjempet og mistet kontrollen over sine baser og områder i Syria. I 2016-2017 har regimet hatt militær fremgang.

Krigen utviklet seg etter hvert til å bli en av de største humanitære krisene i verden. Barn og voksne i store deler av landet lider under mangel på mat, drikkevann og medisiner, og en intens krigføring som inkluderer kraftig bombing og andre angrep på sivile mål.

Over fem millioner mennesker har flyktet fra landet, flere enn 6,3 millioner er internt fordrevne. Hvor mange hundretusener som er drept, er det ingen som har eksakte tall på.

SOS-barnebyer i Syria

SOS-barnebyer ble etablert i Damaskus i 1981 og i Aleppo i 1998. Alle SOS-familiene i Aleppo ble evakuert til Damaskus på grunn av langvarige og brutale kamper i 2012. I 2017 åpnet nok en SOS-barneby i Damaskus.

I løpet av de fem årene siden SOS-barnebyer etablerte det første nødhjelpsprogrammet i Syria, har vi gitt hjelp og støtte til rundt 93 000 barn fra til sammen 52 000 familier:

  • Vi sørger for trygghetssoner hvor barn kan få oppleve noe tilnærmet normalitet, lek og aktivitet, både alene og i samarbeid med blant annet UNICEF.
  • Vi gir langsiktig omsorg til barn som har mistet foreldrene, og midlertidig omsorg til barn som har kommet bort fra foreldre og barn som trenger omsorg mens man leter etter familiemedlemmer.
  • Vi tilbyr medisinsk hjelp og behandling.
  • Vi gir barn mulighet til å opprettholde skolegang.
  • Vi gir direkte humanitær nødhjelp.

Beskytt barna fra bomberegnet  i Syria. Send SOS til 2160 (150 kroner).

Ved å gi et beløp blir du en del av SOS MAYDAY

SOS MAYDAY er et aksjonsnettverk i regi av SOS-barnebyer som hjelper barn i akutte kriser. Som medlem av aksjonsnettverket er du med på å hjelpe oss å nå de mest sårbare barna. Sammen kan vi påvirke deres situasjon, bistå med livsviktig hjelp og rette søkelyset mot dem. Når du har gitt til SOS MAYDAY blir du automatisk medlem av nettverket. Ved neste aksjon vil du motta en SMS fra SOS-barnebyer, og du velger selv om du vil støtte.

Kilder: Dagbladet, Store norske leksikon