Gå til hovedinnhold

– Situasjonen er verre enn forventet

FN anslår at 1,8 millioner barn og voksne rammet av syklonen Idai, som raserte store deler av Mosambik. – Situasjonen er mye verre enn forventet, forteller SOS-arbeidere i området.

Tilstanden er fortsatt kritisk i store deler av Mosambik etter syklonen Idai, som raserte flere områder i Øst-Afrika torsdag 14. mars.

Stormen har forårsaket store skader i Mosambik, Zimbabwe og Malawi. Hundrevis av mennesker har allerede mistet livet, og skadeomfanget for hver dag som går. 

– Skadene etter den tropiske syklonen er massive og den humanitære situasjonen i Beira er katastrofal, forteller Simiao Mahumana, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Mosambik.

Tusenvis av mennesker er blitt hjemløse, og tilfluktsstedene er overfylte. De store mengdene stillestående vann har gitt gode leveforhold for malariamyggen. Forurenset vann, ødelagte vannforsyninger og manglende hygieneforhold øker risikoen for vannbårne sykdommer som hepatitt, diaré og kolera.

Parasittsykdommer som Bilharzia, som også smitter gjennom forurenset vann, er en annen bekymring. Barn som leker eller vasker seg i forurenset vann, eller som spiser mat som har blitt vasket i forurenset vann, er særlig utsatt for farlige infeksjoner.

Helsesituasjonen er generelt svært dårlig, og det er ikke nok kapasitet til å møte byens behov. Kun ett av Beiras sykehus fungerer.

– Dette i tillegg til mangelen på rent vann og mat gjør livet enda vanskeligere for menneskene som allerede er i en sårbar situasjon, understreker Mahumana.

Mange barn og voksne sitter med store traumer etter katastrofen som de trenger å få behandlet. Barna behøver dessuten et trygt sted å være mens foreldrene skaffer mat og medisiner, og SOS-barnebyer jobber derfor med å etablere trygghetssoner for barna i Beira. 

Over 400 000 barn og voksne er rammet av syklonen Idai, som raserte store deler av Mosambik. Foto: EPA-EFE
1,85 millioner barn og voksne er rammet av syklonen Idai, som raserte store deler av Mosambik.

SOS-barnebyer i området

Ingen av SOS-barnebyene ble alvorlig skadet som følge av syklonen, selv om det er betydelige skader på flere av husene.

Barna er fysisk uskadet, til tross for at det var en skremmende opplevelse for alle.

Heldigvis var SOS Mosambik et av pilotlandene for vårt katastrofeberedskapsprogram, så alle var godt foreberedt med nok mat, utstyr og rutiner. 

I familieprogrammene våre ute i Beira, er mange hjem imidlertid fullstendig ødelagte. 

Vi vurderer nå hvordan vi skal hjelpe barna og familiene i våre programmer og i lokalsamfunnet etter tragedien. Det handler om å minimere risikoen for familier som allerede strever med å bygge opp igjen både hjemmet sitt og livene sine, sier Mahumana.

Hjem, skoler og infrastruktur er ødelagt. Foto: Epa-Efe
Hjem, skoler og infrastruktur er ødelagt.
2019/03/29 - Mozambique, SOS Childrens Village.
.  
. (Photo by Cornel van Heerden)2019/03/29 - Mozambique, SOS Childrens Village.
.  
. (Photo by Cornel van Heerden)
Selv om barnebyen i Beira kun fikk mindre skader, mistet mange familier som vi støtter gjennom familieprogram sine hjem.

Fakta

  • SOS-barnebyer har flere programmer i Mosambik og flere enn 8 000 barn og voksne får støtte gjennom våre familieprogram. 738 barn bor i SOS-familiene.
  • 150 barn bor i SOS-familiene og 1 250 barn og voksne er med i SOS-familieprogrammet i Beira, det hardest rammede området i landet. 
  • Det er ingen skader i de andre barnebyene i Mosambik.
  • SOS-barnebyer har programmer over hele verden, og kan raskt sette i gang ulike nødhjelpstiltak.
  • Omsorg, beskyttelse og oppfølging av barn er hovedfokus.