Gå til hovedinnhold

Sykler 50 mil for idrettsbane i Zambia

Raymond Bommen er frivillig i idrettens fredskorps og arbeider med å gi barn og unge i Zambia muligheten til å drive med idrett og fysisk aktivitet. De så raskt behovet for en flerbruksbane i Livingstone. Løsningen på finansieringen kom under en 50 mil lang busstur.

06. februar 2018

Høsten 2017 reiste Raymond Bommen med idrettens fredskorps til Zambia for å jobbe med idrett i lokalsamfunn. – Jeg var ferdig med mastergrad i idrettsvitenskap og pedagogikk, og følte at det var nå jeg hadde tid og mulighet til å bruke kunnskapen og erfaringene mine til noe mer enn å gå rett inn i læreryrket. Jeg hadde også et ønske om å utfordre meg selv og bli kjent med hvordan idrett og aktivitet blir gjennomført i en helt annen kultur, forteller Bommen. 

Mangel på idrettsbaner

Som frivillig i idrettens fredskorps kan man utføre ulike jobber, men de fleste gjør som Raymond og jobber med idrett i lokalsamfunn i Zambia og Malawi. Der tilrettelegger de for å gjennomføre idrett og fysisk aktivitet. Bommen er blant annet trener for et fotballag i Livingstone og har i tillegg kroppsøving på SOS-barnebyers skole.

Det er stor mangel på organisert idrett i lokalsamfunnene rundt om i Zambia, og Bommen forklarer at de raskt så behovet for en flerbruksbane i Livingstone. – Det mangler rett og slett et sted i byen hvor vi kan gjennomføre turneringer med ulike idretter. Fotballbaner finner du overalt i Zambia, men når du skal spille håndball, basketball, nettball eller volleyball så er mulighetene begrenset.

Sykle for penger

Dermed kom ideen om en flerbruksbane opp. Bygget på SOS-barnebyers område, men åpen for alle organisasjoner og skoler og som ønsker å gjennomføre aktivitetsdager eller turneringer. Men det koster å bygge flerbruksbane, og Raymond Bommen tenkte at det måtte da finnes en måte å samle inn penger på.

– Ideen om å sykle 500 km for å samle inn disse pengene kom på en busstur mellom Livingstone og Lusaka. Jeg begynte derfor å lufte denne ideen for de andre frivillige i Idrettens fredskorps, og de ville gjerne være med på et slikt prosjekt. Vi er alle spredt over store avstander og jobber med ulike ting, men vi følte at dette var et prosjekt vi kunne gjennomføre sammen. 

bilde
Sykketuren går fra SOS-barnebyer Lusaka til SOS-barnebyer Livingstone.

Opptatt av trygghet

Sykkelturen vil gå over fire dager fra SOS-barnebyer i Lusaka til SOS-barnebyer i Livingstone. Raymond gleder seg, og understreker at de tar forholdsregler før turen på den tungt trafikkerte veien.

– Veiene er gode med brede veiskuldre, men det er mye tungtrafikk og bilistene tar ikke veldig mye hensyn til syklister. Vi har derfor vært i kontakt med både ambulanse og politi som skal eskortere oss hele veien til Livingstone. På veien vil vi også ha med en sykepleier og fysioterapeut hvis noen skulle få problemer. 

Følg turen

Turen starter etter planen 9. april og kan følges på Facebook

https://www.facebook.com/500kmcyclingforall/