Gå til hovedinnhold

Stabil oppvekst til syriske barn

I 2017 etablerte SOS-barnebyer ti nye SOS-familier i den syriske hovedstaden Damaskus. Ett år senere gir SOS-familiene stabil omsorg og beskyttelse til 70 barn.

30. oktober 2018

Det er mange barn i Syria som har vært igjennom traumatiske opplevelser. Søstrene Sham og Nour er blant dem. Moren deres ble drept og faren var alvorlig syk og de to søstrene og lillebroren deres ble adskilt. Nå bor søsken sammen i en SOS-familie i Damaskus. Se filmen nederst i saken.

Det er stort behov for alternative omsorgsløsninger i konfliktherjede Syria. SOS-barnebyer har hatt en barneby i Damaskus siden 1981, men kapasiteten der har vært sprengt siden SOS-familiene har tatt imot barna fra barnebyen i Aleppo, som ble evakuert i 2012. SOS-barnebyer måtte også finne en løsning for barn som myndighetene ikke har klart å gjenforene med familiene sine, og som har bodd i midlertidige omsorgssentre. Mange av disse barna bor nå i de nye SOS-familiene.   

Omsorg og beskyttelse viktigst

Omsorg og beskyttelse for barn som er alene er SOS-barnebyers viktigste oppgave. Målet er gjenforening med foreldre eller annen familie som kan ta et langsiktig omsorgsansvar. I tilfeller der dette ikke er mulig, kan barna få et nytt hjem i en SOS-familie. 

Med familiehjemmene i Damaskus sørger SOS-barnebyer for at barn får trygge hverdager, psykologisk oppfølging for å bearbeide traumer, pedagogisk tilbud og medisinsk behandling. Mer enn 300 barn og unge bor i SOS-familier eller ungdomshus i Damaskus-området.

Se filmen der Sham og Nour forteller om livet sitt:

 

Fakta

  • Den første barnebyen i Damaskus ble etablert i 1981 og den andre i 2017.
  • SOS-barnebyen i Aleppo som åpnet i 1988 ble evakuert i 2012 og alle barna ble overført til Damaskus.
  • SOS-barnebyer har i tillegg trygghetssoner for barn, sørger for utdanningstilbud for barn og gir nødhjelp til sårbare og marginaliserte familier.
  • Det er programmer i Damaskus, Aleppo og Tartous.