Gå til hovedinnhold

Livets lotteri

Rita Storvik Wold vet bedre enn de fleste at dagene våre ikke hver dag snurrer rundt på lykkehjulet og stopper på gevinst. Likevel: Det hender man plutselig sitter der med selveste vinnerloddet.

En hustrig februardag i år banket det på døra til Rita (63 år) og ektemannen Tore (71 år) i Fevik på Sørlandet. Utenfor stod Jorun Stiansen med en sjekk fra Postkodelotteriet på hele 500 000 kroner. Rita hadde nesten glemt det månedlige trekket i nettbanken som har surret og gått i mange år. Aldri hadde hun trodd hun skulle vinne. For henne handlet det mest om å støtte en god sak.  

– Det var det med SOS-barnebyer som fenget. Jeg synes det er en fin organisasjon altså. 200 kroner i måneden til Postkodelotteriet er jo ingenting mot at man støtter både SOS-barnebyer og WWF. 

Det var det med SOS-barnebyer som fenget. Jeg synes det er en fin organisasjon altså.

Rita

Mye energi å gi 

Hva har egentlig SOS-barnebyer med et lotteri å gjøre? Det er nemlig slik at når du kjøper lodd i Postkodelotteriet, støtter du SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond sitt arbeid – samtidig som du kan vinne store pengegevinster. Halvparten av lotteriets omsetning etter at gevinster er betalt, går til de to organisasjonene. Det har resultert i svært takknemlige millioner til SOS-barnebyers arbeid for barn og familier i sårbare situasjoner verden rundt.  

– Det var stas da Jorun fortalte at hun snart skulle til SOS-barnebyer for å avlevere en sjekk fra Postkodelotteriet. Da kjente jeg på en stolthetsfølelse av å være med og bidra, forteller Rita. Som altså ikke hadde stor tro på at loddkjøp også skulle gi penger inn på hennes konto.  

– Det er klart det er veldig stas å vinne. Det var sabla mye penger og himla flaks! Ikke minst var det stas å kunne dele pengene med ungene, forteller Rita. 

Jorunn Stiansen med mørkt lang hår og rød Postkodelotteriet-jakke står foran inngangsdøra sammen med Rita, hun har kort blondt hår og briller, mørk jakke, mønstrete bluse og burgunderødbukse. Tore står ved siden av, han har grått, kort hår, briller og mørk jakke. Rita holder sjekken med beløpet 500 528 kroner. Foto: Postkodelotteriet

For da fraskilte Rita møtte enkemannen Tore for 24 år siden, ble det plutselig mange barn under samme tak. De traff hverandre som tillitsvalgte i Fagforbundet, og ble hodestups forelska. Sammen bygde de et nytt hjem med seks barn i alderen 12 til 29 år. 

– Når du trives og har det bra, så har du mye energi å gi også. Det er veldig spesielt å være så forelska i voksen alder, men Tore er mannen i mitt liv. Når jeg har Tore ved min side, kan vi stå vanskelige tider av. 

– Vi vet at det er mange barn i verden som ikke får det de trenger og som mangler gode voksenpersoner.

Tore

Når livet røyner på 

Det gikk ikke lang tid før den nye storfamilien skulle bli enda større. Med kort tids mellomrom fikk både Ritas pappa og hennes to brødre hver sin alvorlige kreftdiagnose. Hennes yngste bror hadde aleneansvar for to små barn. Kun ni måneder etter at han fikk diagnosen, døde han. Hele det første året uten pappaen sin, var søskenparet på tre og fem år mye hjemme hos tante Rita og onkel Tore – og de har vært besøkshjem og viktige personer i livet deres siden. 

– Vi vet at det er mange barn i verden som ikke får det de trenger og som mangler gode voksenpersoner. At det er barn som trenger voksne for å komme seg videre i livet sitt, sier Tore. 

– Det er kjempeviktig med robuste familier, og den jobben SOS-barnebyer gjør for å sikre at barn får muligheten til en god oppvekst. For oss betyr det mye å være med og bidra. Det å være en del av noe større og se at det nytter, sier Rita. 

Et felles verdigrunnlag basert på solidaritet, samhold og å hjelpe til der man kan for de som ikke har det så greit. Det er kanskje noen av nøklene til et langt og godt ekteskap, særlig når livet røyner på. 

– Når vi først har opplevd så mye død og sykdom, er det godt å kjenne at vi står i det. Det har vært tøffe tak, men vi har jammen vokst på det. Jeg er veldig fornøyd med livet, vi har det veldig bra. 

Med midlene fra Postkodelotteriet kan SOS-barnebyer trappe opp innsatsen for barn og familier i konfliktområder. En stor del av pengene har de siste årene gått til å støtte ukrainske barn og familier som har mistet hjem, skolegang og trygghet. Som her, hvor en mamma og barnet hennes er med på gruppeaktiviteter med psykolog.

En mor med kort blondt hår og burgunderrød genser har den lille datteren på fanget, hun har kort blondt hår, turkis genser og tegner med en rosa blyant. Moren holder hånden hennes. Foto: Katerina Iliavska