Gå til hovedinnhold

Inntekt = et bedre liv

Fotoreportasje

Mosambik er blant verdens fattigste land og mellom 55 og 60 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom*. Det er en høy andel unge som er arbeidsledige. De har ingen mulighet til å endre livet sitt og komme seg ut av fattigdommen hvis ikke de har en jobb. SOS-barnebyers inntektsskapende aktiviteter og arbeidslivstrening gir unge som lever i en sårbar situasjon og foreldre med forsørgeransvar nye muligheter.

16. mai 2023

Katarina har på seg grønn hettegenser og mønstret forkle, hun løfter en remse med plastposer med kjeks opp en eske. Foto Cornel van Heerden

Catarina er aleneforsørger for fem barn. Gjennom støtte til å etablere sin egen virksomhet, fant Catarina en nisje. Hun begynte med å selge kjeks, nå selger hun lunsj til hele det lokale markedet.  Med støtten til skolemateriell og transport i tillegg, får nå alle barna hennes muligheten til å på skolen.

Felix i grønn t-skjorte med krage og svarte bukser vanner avlingen med en svart kanne. Foto: Cornel van Heerden

Felix og familien fikk støtte for å mer ut av avlingene. Det han høstet bidro ikke bare til familiens eget konsum, men ved å selge produktene på markedet klarte han å betale for utdannelsen sin.

Laura står inne i et lite hus med murvegger og servere mat i en kjele gjennom en luke i veggen. Foto: Cornel van Heerden

Laura er alenemor med tre barn på ett, 11 og 14 år.  For å kunne forsørge familien, begynte hun å selge grønnsaker, tomater, løk og matolje, fra en liten bod på markedet. En av hennes største bekymringer var at hun hun hadde for lite penger til at barna fikk gå på skolen. I tillegg til støtte for å utvide sin lille virksomhet får hun derfor støtte til skolepenger også. Sortimentet i boden er nå større, og hun har leid et lite murhus der hun lager og selger mat.

Valerio sitter bak pulten og smiler. Han har på seg grå dress, hvit skjorte og slips. Foto: Cornel van Heerden

Valerio Fernando har vokst opp i SOS-barnebyen i Pemba. Han har fått støtte til utdanning og jobber nå i en av forretningsbankene i Pemba. Valerio er opptatt av at de unge må ta ansvar selv også, for å kunne utvikle seg.

Magaia i rød t-skjorte og beige bukser sitter på huk og reparerer en motorsykkel, en av sønnene sitter på andre siden og hjelper til. Foto: Cornel van Heerden

Magaia har etablert et mekanikerverksted for motorsykler. Dette har skapt flere arbeidsplasser, nå jobber også barna hans der.

*fn.no/tall fra 2021