Gå til hovedinnhold

Digitalt barnehagemateriell

På denne siden har vi samlet alt det digitale barnehagemateriellet, både årets og tidligere års materiell.

Barneehagemateriellet vårt er tredelt og består av grunnmateriell, temamateriell og fagmateriell.

Fagmateriell 

Her har vi samlet noe av vårt fagmateriell som er relevant for alle voksne som jobber med barn, samt et veldig konkret tips fra Kirketunet barnehag om et herlig forskningsprosjekt til inspirasjon:

 • Kirketunet barnehages forskningsprosjekt; fra frø til solsikke
  Bli inspirert av det spennende forskningsprosjektet til Kirketunet barnehage i den grundige fokusplanen de har laget og last ned materiell som du enkelt kan ta i bruk i egen barnehage

 • Hvordan møte barn med krigstraumer i barnehagen?
  SOS-barnebyer har i samarbeid med Espira-barnehagene laget en informasjonsvideo som kan være til hjelp når man mottar barn som kommer fra flukt og kriser. 

 • Webinaret: Ingen barn alene- Om barn på flukt
  Tusenvis av ukrainske barn skal nå bosettes lokalt i Norge. I dette webinaret lærer du mer om SOS-barnebyers modeller for barn og unge som har flyktet hit, og blri inspirert av kommunene som allerede har tatt modellene i bruk.

 • Når alarmen går!
  Hva skal man gjøre når man bekymrer seg for et barn? Om meldeplikt,opplysningsplikt og den vanskelige samtalen.
  Birgit Raknes, barnevernsleder bydel Vestre Aker, Oslo

 • Webinar: Ingen barn alene - Barnevernsreformen
  Få innsikt i hva reformen egentlig går ut på, og hva den vil si for den enkelte.

 • Bli med inn i barnehjernen!
  Daglig omsorg i en trygg familie kan endre hjernen til barn som har vært utsatt for traumatiske opplevelser. Bli med inn i barnehjernen og se hvordan forandring er mulig.
  Dag Ø Nordanger, professor i psykologi og psykologspesialist ved RVTS Vest  

 • Dette trenger barna!
  Barn trenger to ting: Kjærlighet og orden på livet, forteller barnepsykolog Magne Raundalen. 
  Han er en av Norges mest kjente fagpersoner på barn i krise. Han er tydelig på at hjernen skades hvis barnets første leveår ikke inneholder trygghet og kjærlighet. 
  Magne Raundalen, barnepsykolog

 • Mor/barn-relasjonen, den beste måten å redde verden på
  Psykisk helse er samfunnets viktigste ressurs. Forvalter vi ikke den fornuftig, påfører vi individ og familier store lidelser og samfunnet enorme økonomiske kostnader.
  Arne Holte, professor emeritus i helsepsykologi, Universitetet i Oslo

Grunnmateriell

Karsten og Petra og alle barn i hele verden har rett til ganske så mye! I Karsten- og Petramateriellet blir barna kjent med fem rettigheter fra FNs barnekonvensjon, som igrunnen handler om alle sammen. Last ned inspirasjonshefte, refleksjonskort og PowerPoint knyttet til dette materiellet her:  

 

Lær om SOS-barnebyer og barns rettigheter i disse filmene:

Temamateriell Bosnia

I temamateriellet for 2022/2023 inviterer vi på reise til Bosnia-Herzegovina! Her møter dere to søstre som er født uten hørsel, vesle Emir som øver seg på noe han er litt redd for og Azra som hjelper til med matlagningen hjemme. Materiellet består av filmer, refleksjonskort og aktivitetstips.  Refleksjonskortene kan også bestilles i fysisk utgave. 

(Temamateriell for Vietnam, Colombia og Kosovo finner du lengre ned på denne siden)

Se filmene om Azra, Aida, Lenina og Emir her:

Temamateriell Vietnam

I Solsikkemateriellet for 2020/2021 reiser vi til Vietnam og dere blir nærmere kjent med barn og familier som enten bor i en SOS-barneby eller er med i vårt familieprogram. Materiellet består av tre filmer med tilhørende refleksjonskort og aktivitetstips. Vi har også laget en powerpoint med fakta om Vietnam, reflkesjonskortene - samt enda flere bilder. Det følger også med et inspirasjonshefte for personalet. Her finner dere fagartikler, aktivitetstips og nærmere presentasjon av SOS-barnebyers arbeid. Materiellet vil være klart i uke 16/17. Grunnet koronasituasjonen får vi ikke sendt ut fysisk materiell, men vi håper dette vil bli mulig i løpet av mai måned.

Se filmene om Thao, Tinh og Gulrot her:  

Temamateriell Colombia

I Temamateriellet for 2018/2019 blir dere  nærmere kjent med tre barn i Colombia. Sofia og Myer bor i barnebyen vår i Bogota, mens vesle Maria vokser opp hos tanten sin. Familier kommer i mange former - det viktigste er ikke hva slags familie man har, men at man er trygg og får omsorg og masse kjærlighet!  

Etter hver film er det fint å snakke sammen om det som dere har sett.  Vi har derfor laget et sett med refleksjons- og aktivitetstips som dere kan laste ned fra lenkene under. I tillegg kan dere laste ned en PowerPoint-presentasjon.

 

Se filmene om Myer, Sofia og Maria her:  

 

Temamateriell Kosovo

I temamateriellet for 2016/2017 møter dere barn fra Kosovo. Her kan dere se filmene om de tre jentene Dua, Eliza og Medina. Alle sammen er knyttet til vårt familieprogram i Pristina.  Filmene gir et lite glimt av jentenes hverdag, og skildrer situasjoner som mange barn i barnehagen vil kjenne seg igjen i.  

Etter hver film er det fint å snakke sammen om det som dere har sett.  Vi har derfor laget et sett med refleksjons- og aktivitetstips som dere kan laste ned fra lenkene under. I tillegg kan dere laste ned en PowerPoint-presentasjon med flere bilder av jentene, samt litt mer informasjon om SOS-barnebyers arbeid i Kosovo.  

 

Se filmene om Dua, Eliza og Medina her: 

Kosovo - Solsikkeaksjonen 2017

SOS-barnebyer støtter de mest sårbare barna og familiene i Pristina.

Familieprogram

Familien er det aller viktigste i barns liv. Våre familieprogram er hjelp til selvhjelp.

Spørsmål?

Har du spørsmål om Solsikkeaksjonen eller materiellet? Ta kontakt med vår rådgiver -