Siste nytt fra SOS-barnebyers arbeid i Kosovo

Siste nytt om koronasituasjonen

Situasjonen i Kosovo begynner nå å normalisere seg, men ettervirkningene av pandemien er dyptgripende og vanskelig. Kosovo har nå endelig sikret seg vaksiner, og 15. juni startet en massiv vaksinasjon av befolkningen. SOS-barnebyer i Kosovo håper at dette vil føre til at de snart kan komme tilbake til det normale livet.  

Illustrasjonsbilde med en barnehånd som får påtegnet et hjerte med kulepenn.

Ungdom på vei til selvstendighet

For øyeblikket er det 13 ungdommer som får oppfølging i ulik grad gjennom SOS-barnebyers program, hvorav 7 jobber og 4 studerer (en av jentene studerer og jobber samtidig). De andre tre jobber, men har ikke en fast jobb.  

En stor utfordring som SOS-barnebyer har jobbet mye med dette siste året er å se til at alle ungdommene fungerer godt følelsesmessig og har det bra, med tanke på hva slags situasjon landet går gjennom. Dette har de fått til gjennom å være tett på ungdommene og følge dem opp litt ekstra i denne helt spesielle situasjonen. 

SOS-barnebyer prøver på alle måter å styrke ungdommene i de ulike programmene, både de som har alternativ omsorg og de som er med i familieprogrammet. I familieprogrammet i Fushe  har noen ungdommer allerede hatt ideen og implementert et prosjekt for å øke leseferdigheten og lesegleden til barn og unge.  

To jenter til høyre i bildet står på en scene og holder en presentasjon.

De fire unge jentene som hadde nettmobbingsprosjekt

De fire jentene fra SOS-barnebyen i Pristina, som dere kan lese om her, har nå avsluttet prosjektet sitt om nettmobbing og holder på med å planlegge et nytt prosjekt. Også dette har som mål å hjelpe jevnaldrende. Vi håper å få høre mer om jentenes nye prosjekt til høsten. En av jentene fra gruppen jobber frivillig i SOS barnehagen og er veldig glad for å ha sin praksis der. Alle de fire jentene har det bra på skolen, og det er SOS-barnebyer i Kosovo veldig fornøyd med. 

Illustrasjon av en skulptur som viser en bok der det står skrevet lese på flere språk

Prosjektet "For en bok til"

Fire engasjerte, ungdommer fra familieprogrammet søkte via en stiftelse midler til et prosjekt for sosial påvirkning. De søkte med en idé om å opprette et mini-bibliotek i familieprogrammet i Fushe Kosovo, og de fire ungdommene fikk gjennomslag for sitt prosjekt.   

Gjennom dette prosjektet har gruppen klart å tilby et stort antall skolebøker for barn gjennom å skaffe støtte fra forskjellige bokhandlere, penger fra salg av munnbind, som er sydd av gruppen Pune dore (en gruppe kvinner fra et prosjekt som jobber med å sy  tradisjonelle drakter) og fra samarbeidet med IPKO-stiftelsen som de fikk midler fra. 

Jente med brunt hår i hestehale står med ryggen til kamera og ser på bøker i en bokhylle

Resultatene av prosjektet er kort oppsummert:

-De har fått opprettet et sted der barna nå har muligheten til å få gratis skolebøker. 

-Foreldrene slipper å betale for lærebøker. 

-Gjennom å lese, utvikler disse barna ferdigheter og skaper en lesekultur. 

-De har også stått for opprettelsen av en lesesirkel. 

Alt i alt hadde prosjektet som mål å gjøre unge mennesker som var engasjert i prosjektet til kreative og sosiale entreprenører. Ungdommene har  gjennom praktisk læring  fått dypere forståelse av utfordringene i sitt lokalsamfunn, de har også  lært hvordan de skal utforme valg gjennom utvikling av et sosialt initiativ.