Gå til hovedinnhold

Silje Nergaard dedikerer sang til SOS-barnebyer

Med sangen «Its Gonna Rain» retter Silje Nergaard søkelyset på det som har vært omtalt som den verste humanitære krisen på 70 år i Øst-Afrika.

18. oktober 2017

- Jeg kan ikke komme hjem og glemme, sa Silje Nergaard da hun besøkte Malawi sammen med SOS-barnebyer i 2005.

I etterkant dedikerte hun en sang til SOS-barnebyers arbeid. Nå gjør hun det igjen. På platen «For You A Thousand Times» er én av sangene inspirert av de sterke kvinnene hun møtte i flere afrikanske land. Kvinner som kjemper for å holde liv i familiene sine – mens de venter på det livgivende regnet.

Se videoen her:

Tidligere i år slo FN alarm: 20 millioner mennesker i Etiopia, Kenya, Somalia, Somaliland og Sør-Sudan var rammet av sult. Nesten en halv million barn under fem år var alvorlig underernært. Også i Niger, Nigeria, Jemen og Malawi sultet millioner. Til tross for at det nå er regntid mange steder og tørkekatastrofen er avverget i fire land, er ikke problemene løst. Avlingene har sviktet og mange har opplevd å miste dyrene sine. Millioner lever fortsatt med matusikkerhet, og flere steder er det fare for hungersnød. SOS-barnebyer startet opp nødhjelpsarbeid i flere tørkerammede områder i fjor, og arbeidet ble trappet opp i år.

Den stille sulten

Tross det enorme omfanget, har ikke denne katastrofen genererte hverken oppmerksomhet nok eller tilstrekkelig med midler til å kunne redde alle dem som er rammet. FNs generalsekretær António Guterres påpekte nylig at siden sultvarselet ble sendt ut i februar, er det mottatt 60 prosent av de 4,9 milliarder dollarene FN mente var nødvendig for å dekke de mest presserende humanitære utfordringene.

Derfor ønsker Silje Nergaard å bruke sangen for å vekke flere, slik at man ikke aksepterer det som kalles den stille katastrofen. Den som inntreffer etter at folk i lang tid har kjempet for å overleve uten mat og vann. Og som hver dag gjør det stadig vanskeligere å overleve.

Les mer om hvordan SOS-barnebyer jobber i de tørkerammede områdene – og bidra her!
 

Personlig budskap

Sangen hennes har også et personlig budskap. Silje Nergaard og ektemannen Heine Totland har adoptert sønnen Jonah (7) fra Etiopia, og «Its Gonna Rain» er en sang fra Jonahs mor til Jonahs mor.

- Jeg deler kjærligheten for min sønn med en kvinne i Afrika. Omstendigheter vi ikke har kontroll over har ført til at gutten hennes er min sønn. Jeg tenker mye på henne. Det må ha krevd mot og stor kjærlighet å gi barnet fra seg, sier Silje Nergaard.

Hun trekker i tillegg frem tre sterke kvinner hun har møtt på reisene til Malawi sammen med SOS-barnebyer. Kvinner som inspirerer henne. Seksbarnsmoren Dofa (40), som lå for døden da Silje møtte henne. SOS-moren Agnes, som har gitt et titalls barn ny trygghet, familie, skolegang og muligheten til å klare seg som voksne. Og Rebekka på 14 år, med aleneansvar for to yngre barn. En jente som drømmer om å bli regnskapsfører - i sin daglige kamp for å ha nok å spise.

Langvarig engasjement

Silje Nergaard har støttet SOS-barnebyers arbeid i en årrekke. Første gang Silje sang til inntekt for SOS-barnebyer, var under NRKs TV-aksjon i 2000. Siden har det blitt utallige opptredener. Hun har deltatt i TV 2s Artistgalla fire ganger, holdt flere konserter i tilknytning til Kongsberg Jazzfestival, auksjonert bort en konsert med seg selv og deltatt i SOS-barnebyers ulike markeringer.

I 2005 ble hun ambassadør for en ny SOS-barneby i Blantyre, Malawi. I dag bor 150 barn i SOS-familier, 2000 barn og deres familier får støtte gjennom våre familieprogram, og flere hundre barn går på skole i SOS-barnebyers programmer i Blantyre.