Gå til hovedinnhold

Mistet alt

Det siste Rupas mamma gjorde var å berge livet hennes. I dag bor Rupa (4) i en SOS-barneby.

Med kroppen beskyttet hun sin lille datter da jordskjelvet rammet Nepal. Men uten mamma ble livet snudd på hodet. Rupa var ett år da jordskjelvet rammet Nepal i 2015. Da skjelvet inntraff var hele familien hjemme.

Reddet av mamma

Moren, som hadde lært hvordan man skal opptre under jordskjelv, reagerte lynraskt og tok med seg det lille barnet og la seg under sengen, i håp om at den ville beskytte dem mot fallende gjenstander. Hun la seg beskyttende rundt Rupa. Da veggen ved sengen falt over dem, ble de fanget i ruinene.

Etter 18 timer ble de gravd frem. Da var moren allerede død av skadene. Men kroppen hennes hadde berget den lille jenta.

Umulig oppgave for faren

Faren overlevde, men hadde mistet alt. Å ta seg av Rupa, ble en umulig oppgave. Han måtte ta den tøffeste avgjørelsen han noen gang hadde tatt, å gi fra seg Rupa til SOS-barnebyer. For Rupa ble dette som å miste både mamma og pappa.

Trygg hos SOS-mamma

Rupa har et nært og fin forhold til SOS-moren. Foto: Matthias Ziegler

Rupa er trygg og får vokse opp i en familie med en SOS-mor som er glad i henne.

SOS-barnebyer mener det er viktig at barn har så god kontakt som mulig med sin biologiske familie, selv om de ikke ha bo sammen med dem. Og faren til Rupa er ofte på besøk i barnebyen. Han ser med egne øyne at hun har det bra, og er glad for det vanskelige valget han tok. – I SOS-familien får Rupa alt det jeg ikke hadde mulighet til å gi henne. Hun er trygg, får vokse opp i en familie med en SOS-mor som er glad i henne.

Mange barn som Rupa

I mange familier var barna ute og lekte og far på jobb da jordskjelvet rammet. Mødrene var hjemme og mange omkom da boligene raste. I likhet med Rupis far, var det mange fedre som ikke hadde muligheten til å både ta seg av barna, jobbe og bygge opp hjem og hverdagslivet igjen. SOS-barnebyers respons til denne situasjonen var å ta inn flere barn, og gi dem trygg og god omsorg i en SOS-familie så lenge de trenger det.

En dag skal Rupa flytte tilbake til pappaen sin, når han har fått bygget opp huset og livet sitt igjen. I mellomtiden blir hun tatt godt vare på. 

81 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 18 prosent til å skaffe nye midler.

Fadderbidraget

86 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 13 prosent til å skaffe nye midler.