3. desember

Psykisk helse - viktigheten av øyekontakt

Helt fra vi er bittesmå er vi avhengig av øyekontakt. Vi må bli sett for å føle at vi eksisterer og vi må ha tilgang på blikkontakt for å bli kjent med oss selv. Hva gjør det med oss at mobilskjermen og all verdens informasjon er så lett tilgjengelig? Ser vi venner og familie i øynene når vi er sammen? Og hva med fremmede? Ser vi fremmede i øynene? (Les ev. mer her; https://www.nrk.no/innlandet/_-vi-savner-a-ha-oyekontakt-1.12003096

Til denne luken har vi valgt to filmer som begge handler om øyekontakt og hva det gjør med oss når vi gir av vår tid til å se hverandre i øynene. I film 1, av Amnersty International, utfordres flyktninger og europeere til å se hverandre inn i øyene. Film 2 er fra 2015 om et eksperiment over hele verden; hva skjer om vi ser hverandre i øynene i et par minutter?

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Blir du sett, og ser du andre rundt deg? Hva kan du gjøre for å se og inkludere skolekamerater og familie?
  • Kan vi ha øyekontakt når vi sitter hjemme foran hver vår skjerm?
  • Hvorfor tror du noen mennesker viker unna øyekontakt, hva kan forklaringen være?
  • Finnes det kulturer hvor det blir oppfattet som uhøflig å se hverandre i øynene?
  • Visste du at tre av fire som rammes av psykiske lidelser lever i utviklingsland? Reflekter rundt dette. Psykisk helse er viktig for fysisk utvikling hos barn. En trygg og stabil familie er det beste utgangspunktet for å beskytte barn, og derfor jobber SOS-barnebyer med bærekraftsmål nr 3 – god helse og livskvalitet for alle. (les mer: https://www.sos-barnebyer.no/barekraftsmal/norad)

Oppgave:

  • Sitt med 1 meters avstand og gjør denne øvelsen på skolen - se hverandre i øynene, slik det er vist i videoene ovenfor - helst med elever fra hele skolen / flere klasser. Hva tenker dere om å gjøre en slik øvelse?