9. desember

Mange barn vokser opp i familier uten trygge og gode foreldre. Fattigdom, krig, naturkatastrofer og annet kan gjøre at foreldrene sliter med å gi barna det de trenger av omsorg, mat, vaksiner, medisiner, en ordentlig bolig og skolegang. Anna, som dere skal få møte i dag, er et av de barna som ble født i en familie som ikke kunne ta seg godt nok av henne.

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Hva synes dere er de viktigste «oppgavene» til foreldre? (passe på, trøste, lage mat, sørge for at det er rene klær i skapet, ha tid til barna, vise at de er glad i barna sine, finne på ting med barna, kjøpe leker og andre ting til barna, passe på at barna gjør lekser, lære barna hvordan man skal være mot hverandre) 
  • Foreldre skal jo blant annet lære barna sine det vi ofte kaller «god oppførsel», og hvordan man skal oppføre seg mot andre. Hender det at de voksne sier en ting til dere, men ikke alltid klarer å være like flinke selv? 
  • Anna var veldig glad i moren sin, og nå er hun også veldig glad i SOS-mammaen sin. Har noen av dere andre voksne, som bonusmamma eller -pappa, besteforeldre eller andre, som er viktige for dere? 
  • Det kan være lett å tro at foreldre som ikke tar seg godt nok av barna sine, ikke bryr seg eller er glad i dem. Hva tenker dere etter å ha sett filmen? (Det er mange foreldre som elsker barna sine og vil det aller beste for dem, men har det så vanskelig eller er så syke at de likevel ikke klarer å passe på barna sine slik de skal. Mange prøver lenge å få det til, fordi de så gjerne vil være en god mamma eller pappa. Mange foreldre får det bedre til hvis de får riktig hjelp, men det er veldig viktig at barn ikke vokser opp med foreldre som slår dem eller er slemme mot dem på andre måter.)  

 

Dagens rebusoppgave:

  • Hvilket land besøker vi i dag?
    Ta vare på den andre bokstaven i svarordet.