6. desember

I dag skal dere få bli med til Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina. Sarajevo er en ganske liten hovedstad sammenlignet med andre hovedsteder i Europa, og det bor litt over 300 000 mennesker i byen. Men byen har en lang historie, og mange viktige hendelser har funnet sted nettopp her. Til å presentere byen har vi fått hjelp av to jenter som er med i familieprogrammet SOS-barnebyer driver i Sarajevo.  

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Har noen av dere vært i Sarajevo? 
  • Mennesker med ulike religioner har levd side om side i Sarajevo i mange hundre år. Hva tenker dere om det? Hva er fint med det? Er det noe som kan være vanskelig med det? 
  • Den muslimske befolkningen beskyttet og hjalp mange jøder under annen verdenskrig, hvordan var det i Norge under krigen? Hva tenker dere om at muslimer reddet og gjemte jødenes hellige bok, Haggada, med tanke på forholdet mellom muslimsk og jødisk befolkning i deler av verden i dag? 
  • Det var mange barn som ble drept og skadet da det var borgerkrig i Bosnia-Hercegovina på 90-tallet. Hva tenker dere om at barn, som jo ikke er med i krigen selv, blir så hardt rammet? 
  • La dere merke til at det var en stor elv midt i byen? Hvorfor er det så mange viktige byer i Europa som ligger enten på kysten ved havet eller langs en stor elv, tror dere? (Før i tiden fraktet man varer og mennesker med båter. Derfor har store byer vokst frem eller blitt bygget på kysten eller ved en elv, så det skulle være enkelt å reise og transportere varer dit med store båter.) 
  • Ema og Esma er stolte av byen sin og vil gjerne vise den frem. Er dere stolte av byen/plassen dere bor i/på? Hvis det kom noen som aldri har vært der før, hva ville dere ha vist frem / fortalt om? 

Dagens rebusoppgave:

  • Hvem bygde gamlebyen i Sarajevo?
    Ta vare på den første bokstaven i svarordet.