4. desember

I dag skal vi til byen Gračanica i Bosnia-Hercegovina og møte Maja. Hun bor i en SOS-familie sammen med storesøsteren sin Aida og flere andre SOS-søsken. Ifølge SOS-mamma Dinka er Maja den blideste og morsomste i familien. Det tror vi på! 

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Har dere hørt uttrykket A4-familie? Hva betyr det? (A4 er egentlig den vanligste papirark-størrelsen, og «A4» brukes i overført betydning om «noe som er ordinært, standard», altså vanlig. Mange bruker derfor A4-familie om en familie med mamma, pappa og to–tre barn.) Hva tenker dere folk mener når de sier A4-familie? Er det viktig å ha en A4-familie? Er det noen forskjell på en A4-familie og andre familier? Tror dere de som har en familie som ser annerledes ut, føler seg annerledes?  
  • Maja kom til SOS-familien sammen med søsteren sin. Hvor viktig var det for Aida og Maja å komme i samme familie, tror dere? Hvordan er det å ha søsken? Hva er fint / hva er ikke så fint? (Mange søsken som må flytte i fosterhjem, havner hos hver sin familie, også i Norge. SOS-barnebyer mener det er veldig dumt, fordi søsken trenger hverandre, og spesielt når de må flytte fra foreldrene sine.) 
  • Var det noe dere så i filmen om Majas familie, som dere tenker er annerledes enn i deres familie?  
  • Dere la kanskje merke til at de var mange til bords under middagen. Er det ting de må gjøre annerledes, tror dere, siden de er litt flere enn «en vanlig A4-familie»? (Barna er med på å lage middagen og dekke på. Alle rydder av sine egne ting og setter dem i oppvaskmaskinen. De rydder mer opp etter seg ellers i huset også, hvis ikke hadde det blitt for mye rot. De må ta mer hensyn til de andre siden de er mange. Det er nesten alltid noen hjemme som man kan leke eller prate med hvis man er lei seg.) 

Dagens rebusoppgave:

  • Hvilken hobby har Maja?
    Ta vare på første bokstav i svarordet.