23. desember

23. desember

Kanskje dere skal pynte juletre i dag og ordne det siste som skal ordnes før julaften. Eller kanskje dere har en ganske vanlig mandag. Uansett ønsker vi dere en fin dag. Hva med å lage vafler eller pannekaker til familien i løpet av juleferien - eller kanskje du vil briljere med Blinis. Blinis kommer fra Russland. Den ekte blinien lages med bokhvetemel.

Blinis (Russiske hvetelapper)

3/4 liter melk
110 gram bokhvetemel
1 ss smør
1/4 liter lunkent vann
25 gram gjær
2 eggeplommer
110 gram hvetemel
1 ts salt
2 eggehviter
1 3/4 dl kremfløte

Kok opp melken og bland med bokhvetemel i mikser slik at det ikke blir klumper. Smelt smøret og bland med lunkent vann som til sammen skal være fingervarmt når gjæren røres i. Pisk sammen med deigen og la det heve i minst 3 timer. Pisk eggeplommene inn i deigen, tilsett hvetemel blandet med salt. Hev igjen, minst en time. Eggehviter og kremfløte piskes stive og blandes med deigen. Stek pannekaker i pannen med smør, ca. 12 cm i diameter. Gjerne også mindre. Serveres varme til russisk kaviar, limfjordkaviar, røket fisk, sild eller annet, med rømme til. Blinisene smaker også godt kalde, med syltetøy og krem eller is.

Dagens aktivitetstips:

  • Lag nabolagets største snømann! Få med deg venner og familie – og se hvor stor dere klarer å lage snømannen. Ingen snø der du bor? Lag et julenek i stedet, eller tegn en snømann! Del gjerne bilder med oss ved å tagge SOS-barnebyer og bruke emneknaggen #omvendtjulekalender.