Gå til hovedinnhold

22. desember

Hva med å lage vafler eller pannekaker til familien i løpet av juleferien - eller kanskje du vil briljere med Blinis. Blinis kommer fra Russland. Den ekte blinien lages med bokhvetemel. 

Blinis (Russiske hvetelapper) 

3/4 liter melk 
110 gram bokhvetemel 
1 ss smør 
1/4 liter lunkent vann 
25 gram gjær 
2 eggeplommer 
110 gram hvetemel 
1 ts salt 
2 eggehviter 
1 3/4 dl kremfløte 

Kok opp melken og bland med bokhvetemel i mikser slik at det ikke blir klumper. Smelt smøret og bland med lunkent vann som til sammen skal være fingervarmt når gjæren røres i. Pisk sammen med deigen og la det heve i minst 3 timer. Pisk eggeplommene inn i deigen, tilsett hvetemel blandet med salt. Hev igjen, minst en time. Eggehviter og kremfløte piskes stive og blandes med deigen. Stek pannekaker i pannen med smør, ca. 12 cm i diameter. Gjerne også mindre. Serveres varme til russisk kaviar, limfjordkaviar, røket fisk, sild eller annet, med rømme til. Blinisene smaker også godt kalde, med syltetøy og krem eller is.

 

Dagens aktivitetstips

SOS-barnebyer har laget en app for barn fra fire til ti år. Der har vi samlet noe av det materiellet vi har utarbeidet for barnehager og småskoletrinnet de siste årene. Les mer om appen Solsikkebarna her og last ned for iphone/ipad og android.