20. desember

Småfuglene ute finner som regel maten sin selv, men når snøen kommer så dekker den mye av maten. I tillegg trenger de fuglene som overvintrer ekstra fettrik mat og de blir glad hvis du gir de solsikkefrø på fuglebrettet eller henger opp meiseboller. Meiseboller kan du lage selv, og dersom du ikke kan henge opp meiseboller der du bor, så kan du gi det i gave til en du kjenner som pleier å mate fuglene om vinteren. Husk at fuglene ikke skal ha salt, og husk at du også må sjekke hva som er tillatt der du bor.

Til ca 5 meiseboller trenger du:

250 gram Delfia matfett
100 gram sammalt hvetemel
250 gram frø og grovhakkede nøtter, f.eks en blanding av solsikkekjerner, linfrø, hasselnøtter og peanøtter (NB - alt må være usaltet)
 

Slik gjør du:

-Få hjelp av en voksen til å smelte delfiafett på lav varme. Det skal bare smelte, ikke koke opp. 
-Grovhakk nøtter og bland sammen med solsikkekjerner og sammalt hvetemel.
-Bland det tørre med det smeltede matfettet, la det avkjøles litt.
-Hell over blandingen i en form eller kjøkkenglass (hvis du skal bruke hyssing) 
-Hvis du ønsker å henge opp meisebollene, så kan du bruke hyssing eller garn. Hell først oppi litt masse, før du kveiler en bit hyssing/garn ned i massen. Hell på mer masse, og fortsett å kveile tråden lagvis til du har fått ønsket størrelse på meisebollen.
-Sett meisebollen til avkjøling ute eller i kjøleskapet.
-For å få ut meisebollen av glasset/formen, kan du dyppe formen lett i varmt vann og dra i tråden slik at meisebollen løsner.

Dagens aktivitetstips:

Gjør som lysnissene – gjør en hjertestrek! Hjertestreker er det stikk motsatte av å gjøre rampestreker, fiksfanteri og ertebøll. Hjertestreker er å gjøre noe som lyser opp hjertet. Det kan være å hjelpe noen som trenger det, trøste noen som er lei seg, eller overraske noen med en gave man har laget selv. Det kan også være å smile og si hyggelige ting til noen. Del gjerne deres hjertestreker med oss ved å tagge SOS-barnebyer og bruke emneknaggene #hjertestrek og #omvendtjulekalender.