17. desember

Det er ikke alltid voksne klarer å være gode foreldre. Noen fordi livet blir for vanskelig, og noen fordi de selv ikke fikk god omsorg da de var barn, og de vet rett og slett ikke hvordan de skal være gode og trygge foreldre. Moren til de guttene dere skal få høre om i dagens historie, klarte ikke å passe på barna sine.

Marcos og Antonio ble overlatt til seg selv. Utkledd som klovner måtte de selge godteri og tigge, ute i gater hvor det er farlig å være barn alene. De lette rundt på søppeldynger for å finne mat. Hver dag var en kamp for å overleve. Heldigvis var det noen naboer som varslet politiet   

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Hva synes dere er de viktigste «oppgavene» til foreldre? (Passe på, trøste, lage mat, sørge for at det er rene klær i skapet, ha tid til barna, vise at de er glade i barna sine, finne på ting med barna, kjøpe leker og andre ting til barna, passe på at barna gjør lekser, lære barna hvordan man skal være mot hverandre.)
  • Foreldre skal jo blant annet lære barna sine det vi ofte kaller «god oppførsel», og hvordan man skal oppføre seg mot andre. Hender det at de voksne sier en ting til dere, men ikke alltid klarer å være like flinke selv?
  • Marcos og Antonio er veldig glad i SOS-mammaen sin. Har noen av dere andre voksne, som bonusmamma eller -pappa, besteforeldre eller andre, som er viktige for dere?
  • Det er mange barn som får et trygt hjem i SOS-barnebyer eller andre fosterfamilier. Når dere samler inn penger eller engasjerer dere for at barn skal få god omsorg, bidrar dere til at flere barn får det. Er det måter dere kan bidra til at barn eller kanskje eldre mennesker som bor i nærheten kan få en litt bedre hverdag? (Inkludere noen som ikke har venner, være hyggelig mot hverandre, stå opp mot mobbing, hjelpe eldre naboer med småting, besøke noen som er ensomme.)