16. desember

En av de mest kjente julesangene våre er «Romjulsdrøm» av Alf Prøysen. Der synger Prøysen at det fineste i verden er et «bessmorfang». Kanskje han hadde en bestemor han var veldig glad i? Rundt om i hele verden er det mange barn som vokser opp hos besteforeldre sine, fordi foreldrene må reise vekk for å finne jobb, eller er døde. En av de tingene SOS-barnebyer gjør, er å støtte besteforeldre slik at de har muligheten til å ta seg godt av barnebarna sine og gi dem mat og skolegang. Også i Norge er det barn som vokser opp hos besteforeldre sine. Veldig mange barn er så heldige at de har en bestemor eller bestefar i nærhet som har tid til å lese, leke, lage vafler eller lære deg noe nytt.  

Play

Forslag til refleksjonsspørsmål:

  • Hva liker dere å gjøre sammen med besteforeldrene deres?
  • Besteforeldre er jo også voksne, men er det noen forskjell på å være sammen med besteforeldre og foreldre? (Har besteforeldre bedre tid, litt mer tålmodighet til å vise og lære bort ting, er de rausere med vafler/boller, er det spennende å høre dem fortelle fra da de var barn, er det store forskjeller på hva besteforeldrene gjorde / lekte / hadde av oppgaver og dere?)
  • Hva er det beste med besteforeldre?
  • Er det noen ting besteforeldre gjør som er annerledes enn foreldre? (Sove middag, la dere får godteri midt i uka, lage annen middag?)
  • Noen barn har ikke besteforeldre i live, noen har besteforeldre som bor langt unna. Har dere forslag til hva de kan gjøre for å likevel få litt besteforeldretid? (Kan man dele besteforeldrene sine med flere? Noen steder finnes det barn/familier som har annonsert etter besteforeldre, og så har noen eldre, som kanskje selv ikke har barnebarn, sagt at de gjerne vil være «bestemor» eller «bestefar».)
  • Kan man finne noen som kan være bestemor eller bestefar, selv om de ikke er mamma eller pappa til foreldrene dine? Hvorfor tror dere noen har lyst til å være bestemor for et barn som ikke er deres barnebarn? (Mange eldre synes det er veldig hyggelig og givende å være sammen med barn, selv om de ikke er deres egne barnebarn.)