Gå til hovedinnhold

1. desember

Hei og velkommen til Omvendt Julekalender 2021. Hver skoledag frem til jul, skal dere få se en film om og med barn – fra Norge og andre deler av verden. Vi håper dere vil kose dere med filmene, lære noe dere ikke visste fra før, gjøre dere nysgjerrige og gi dere noe å snakke om etterpå. Den aller første filmen handler om noe vi tror mange av dere er opptatte av – nemlig klima og miljø.  Alle vi menneskene på jorda er en del av den samme flokken. Og vi må leve på en slik måte av vi tar vare på hverandre, dyrene og naturen. Og ikke minst må de voksne som bestemmer ikke glemme å lytte til hva dere barn har å si om dette.

 

Play

Forslag til refleksjon:

  • Er dere enig i det barna i filmen sa om miljøvern/klimaendringer?
  • Tenker dere over at ting dere gjør / kan gjøre i hverdagen faktisk har betydning?
  • Hva gjør dere / hva kan vi alle gjøre for å bidra til stopp i klimaendringer? (Kjøpe færre ting / ta bedre vare på ting, kjøre mindre bil / fly mindre, ikke kaste mat, spise mindre kjøtt, resirkulere, bruke ytringsfriheten til å si fra.)
  • Hvordan påvirker klimaendringene oss som bor i Norge? (Mer regn, flom, varmere sommer.) Har foreldrene eller besteforeldrene deres snakket noe om hvordan de har merket det? (Mindre snø enn det var da de var små.)
  • Det er sånn at det er noen steder i verden hvor de merker mer til klimaendringene enn vi gjør her i Norge. Mer tørke og for mye regn på en gang går verst utover de som er fattige, samtidig som det er de rikeste landene som forurenser mest. Hva tenker dere om det?
  • Har dere ideer eller forslag til hva politikerne bør gjøre for å stoppe klimaendringene?
  • Er dere redde for fremtiden, eller har dere troen på at de som bestemmer klarer å bli enige om løsninger?
  • Sur nedbør og gasser som ødela ozonlaget var et stort problem på 80-tallet. Har dere hørt om det? Det er jo ikke et problem lenger, fordi landene ble enige om å forby de farlige gassene og stoppe forurensende utslipp som gir sur nedbør. Det viser at det går an å skape de endringene som trengs for å redde klimaet.