Når mamma og pappa sitter i fengsel

Peru

Ett av fire barn i SOS-barnebyen i Ayacucho har foreldre i fengsel. En av dem er Mariela (7). - Når jeg kommer ut herfra, vil jeg være en mer forståelsesfull mor, sier mammaen.

Tekst og foto: Alejandra Kaiser

Idet gitterporten til besøksdelen i fengselet låses opp, strømmer barna fra SOS-familiene innover gangen. Mariela ser faren sin med én gang. Han klemmer henne og løfter henne opp. Syvåringen smiler mot ham og springer rundt hjørnet i retning moren, som står på kjøkkenet med armene utstrakt. Mariela forsvinner inn i favnen hennes.

- Jeg er veldig glad i Mariela og det er godt å dele disse fine stundene sammen, sier mamma Karina. 

Unikt prosjekt

Ett av fire barn i SOS-barnebyen i Ayacucho i Peru har foreldre i fengsel. Siden 2010 har SOS-barnebyer samarbeidet med det lokale fengslet slik at foreldre og barn kan holde kontakt under oppholdet. Annenhver uke kommer barna fra SOS-familiene på besøk. I tillegg kurses foreldrene i omsorgsrollen. Dette er det eneste programmet av sitt slag i Peru og Latin-Amerika.

Det er ikke tilfeldig at det er akkurat her. Bare fem timer øst for SOS-barnebyen i Ayacucho ligger Vraem-regionen. Her blir 70 prosent av kokainen i Peru produsert og mange mennesker blir involvert i narkotikatrafikken. Ofte venter fengselsstraffer på tre til 25 år. I mange tilfeller blir både mor og far fengslet og barna går en usikker fremtid i møte.

bilde

– Jeg kan ikke være sammen med Mariela hver dag, men mamma-Elsa har kjærlighet til henne i de øyeblikkene hun trenger det mest, sier Karina om SOS-moren (t.h.).

Moren ute om to år

Det er syv år siden Karina og ektemannen Gilberto ble dømt for narkotikatransport. Mammaen til Mariela vil være ute om to år, mens pappaen har fem år igjen. Med tre barn som venter på dem, føles det som en evighet. Den eldste datteren på 18 år bor for seg selv i en annen by, sønnen på 13 år bor på en institusjon drevet av myndighetene, mens Mariela bor i en SOS-familie.  Hun er den eneste av barna foreldrene ser regelmessig. Mariela bodde i fengselet frem til hun var tre år, slik loven er i Peru.

Tante Elsa, som Mariela kaller SOS-moren, beskriver syvåringen som et kjærlig, men rastløst barn. Hun ser helt klart fordelene ved at Mariela har kontakt med foreldrene sine.

– Hun er blitt en tryggere jente. Besøkene i fengselet gjør henne godt, sier Elsa.

Lager favorittmaten

De dagene Mariela kommer, pleier mamma Karina å lage datterens favorittmåltid. Gilberto kjøper godteri fra fengselsbutikken. De møter henne i dagpaviljongen, som er den hyggeligste delen av fengselet. I to timer er de sammen. Det er godt å kjenne på fellesskapet og kjærligheten til hverandre, og glemme årsakene til at de sitter inne, synes foreldrene.

De er også aktive deltakere på kurs og samlinger organisert av SOS-barnebyer. Her lærer innsatte foreldre om barns rettigheter og positivt foreldreskap. 

– Den dagen jeg kommer ut, vil jeg bo sammen med alle ungene og jobbe for at de skal få en god utdannelse, slik at de står bedre rustet enn meg. Da vil de ikke gjøre de samme feilene som jeg gjorde, sier Gilberto.

Barn og foreldre møtes i det koseligste området i fengselet. De spiser, leker og prater om hverdagslige ting. Her kan
også foreldre og SOS-foreldre diskutere barnas utvikling og behov.
Barn og foreldre møtes i det koseligste området i fengselet. De spiser, leker og prater om hverdagslige ting. Her kan også foreldre og SOS-foreldre diskutere barnas utvikling og behov.

Vil nå målene

Karina tørker bort en tåre og forteller at de dagene livet kjennes vanskelig, får hun styrke av å tenke på barna. Hver gang Mariela kommer på besøk, kjenner hun seg ekstra motivert til å nå målene hun har satt seg. 

- Vi har kanskje ikke vært de beste foreldrene, men vi har lært mye. Når jeg kommer ut herfra, vil jeg bli en annerledes mor enn jeg var. Jeg vil være en mer kjærlig og forståelsesfull mor. Jeg vil snakke med barna mine og hjelpe dem med leksene, sier hun.

Foreldrene møtes

I SOS-familiene vet barna nøyaktig når besøksdagen kommer. Det er en dag de gleder seg til. SOS-foreldrene følger barna sånn at de voksne blir kjent og kan diskutere barnas utfordringer og utvikling. Barna har med bilder og kladdebøker, for å vise foreldrene hva de har gjort på skolen og hvilke aktiviteter de har vært med på siden sist. Noen ganger gjør de lekser sammen.  – Målet med dette prosjektet er å involvere foreldrene i barnas liv, sier leder i SOS-barnebyen Dunia Quentanilla. – Vi prøver å styrke kontakten mellom barna og foreldrene og tilrettelegger for fengselsbesøk, som vanligvis er ikke-eksisterende.

Mario (6) bodde sammen med Yenny i fengselet helt til han var tre år gammel. Nå bor han i en SOS-familie og besøker mammaen sin regelmessig.

Mario (6) bodde sammen med Yenny i fengselet helt til han var tre år gammel. Nå bor han i en SOS-familie og besøker mammaen sin regelmessig.

365 dager igjen

Yenny var gravid da hun ble fengslet i Ayacucho. Hun har en dom på syv år, mens mannen soner ti år, begge for narkotikatrafikk. Parets to eldste barn bor hos slektninger. Minstemann, Mario (6), ble født i fengselet, men flyttet til en SOS-familie da han var tre år gammel. Det synes Yenny er bra, ikke minst fordi det er en mulighet til å holde kontakt med gutten. – Tante Sofia er veldig bra for ham, sier Yenny om SOS-moren. Hun er også veldig takknemlig for foreldrekursene. – Nå vet jeg hvordan jeg skal oppdra barn og hjelpe dem, og ikke bare gi ordre, sier Yenny. 

Barn i risikogruppe

SOS-barnebyer fortsetter å følge opp familiene over noe tid. Selv om Yenny Mariluz vil slippe ut en gang i løpet av 2019, sier hun at dagene går sakte. Når hun kommer ut, er planen å leie en bod på det lokale markedet, for å selge mat og sikre familien en inntekt. Da håper Yenny at hun kan få barna tilbake. – Der barna mine er, vil jeg være, sier Yenny.

I Vraem-regionen blir 70 prosent av kokainen i Peru produsert, og flere av familiene William Castillo har jobbet med de siste årene, bor her.

I Vraem-regionen blir 70 prosent av kokainen i Peru produsert, og flere av familiene William Castillo har jobbet med de siste årene, bor her.

Derfor driver SOS-barnebyer fengselsarbeid

Elleve millioner mennesker sitter i fengsel, ifølge Institute for Criminal Policy Research. Barn har ingen skyld i at foreldre havner i fengsel, men de betaler ofte den høyeste prisen.

FNs barnekomité har gjentatte ganger påpekt at barn av fengslede foreldre må få sine rettigheter ivaretatt i større grad enn i dag. Barna blir en uskyldig tredjepart som opplever at rettighetene blir krenket. SOS-barnebyer er der for disse barna.

Rett til samvær

Barn med foreldre i fengsel er en sammensatt gruppe. I noen tilfeller er det mest fornuftig at barn har lite kontakt med foreldrene under fengslingstiden, særlig i tilfeller der foreldre er dømt for overgrep mot barn. Samtidig er Barnekonvensjonen tydelig på at barn har rett til å slippe diskriminering, samt ha rett til samvær med sine foreldre, der det er ønskelig.

Når foreldre beholder kontakten med barna mens de sitter inne, er de ofte svært motivert for å slutte med kriminalitet og få seg lovlig arbeid. På den måten bidrar SOS-barnebyer til å bryte den onde sirkelen, som ofte oppstår når barna «arver» foreldres kriminelle liv.

Møt Mariela og foreldre i filmen om fengeselsprosjektet i Peru: