Gå til hovedinnhold

Når hverdagen kollapser

For seks år siden ble huset til Nora og familien hennes jevnet med jorden da den kraftigste tyfonen som noensinne er målt mot land slo inn mot landsbyen i utkanten av Tacloban. 

Høststormer er ikke uvanlig for Filippinene, men denne gangen var spesiell.  Stormen ble i løpet av et døgn oppgradert til en supertyfon. Hus og hjem ble smadret til pinneved på grunn av naturkreftene, og senere var gatene fulle av gjørme og livløse kropper.

Mistet de kjæreste de hadde

Nora, mannen hennes og de tre barna holdt seg innendørs, slik de pleier å gjøre når en storm er på vei.  Men denne morgenen økte stormen til noe de aldri før hadde opplevd.  

- Vi ble overrasket over hvor sterk vinden var og hvor mye regn som kom, forteller Nora. Vi ble skremt når vannet steg inne i huset.  Vi klatret opp så høyt vi kunne komme, men etter hvert kom vannet. Jeg slet med å holde to av barna, samtidig som jeg holdt meg fast i en trebjelke, forteller Nora.

Plutselig kollapser huset og Nora blir tatt av vannet med de to barna i armene. Minnene kommer stadig tilbake og hun sliter med å fortelle.

– Vannet var svart og klebrig.  Og den eldste sønnen min gled ut av armene mine.  Jeg holdt fremdeles fast min yngste datter. Men så kom et hustak flygende mot oss og vi havnet under det. Jeg prøvde å redde henne, men klarte det ikke. 

- Noe jeg har lært å leve med

Nora håpet lenge å finne barna sine levende, men etter et par dager ble begge funnet døde blant vrakrester og søle. Hun skjønte ikke hvordan hun skulle gå videre i livet.

– Jeg var så sint, hatefull og hevngjerrig. Jeg husker at jeg stilte en rekke spørsmål: – Hvorfor? Av alle menneskene på jorden, hvorfor mine dyrebare og uskyldige barn? Hvordan skal jeg kunne klare å gå videre?

-Det er vanskelig for oss å glemme hva som har skjedd, og det vil prege oss resten av livet. Men sorgen er blitt en del av hverdagen min, og noe som jeg har lært å leve med.

-Jeg bestemte meg for at ingen storm eller katastrofe skal ta fra meg gleden over livet. 

-Jeg bestemte meg for at ingen storm eller katastrofe skal ta fra meg gleden over livet, Nora.

Støtte fra SOS-barnebyer

Den enorme styrken til Nora og hjelpen familien fikk fra SOS-barnebyer gjør at hun i dag lever et normalt liv. Noras tre år gamle datter holder seg tett ved beina hennes. Hun kom til verden etter tyfonen, og har gitt Nora livsgleden tilbake. Familien har fått hjelp til å bygge opp huset og eldstedatteren Marlyn kan gå på skole. Selv om sorgen er der fremdeles, er Nora nå sterkere, mer optimistisk og klarer å være en god mor for de to barna sine.

Tiril Sjåstad Christiansen var på Filippinene

Tiril Sjåstad Christiansen på Filippinene

På Filippinene møtte Tiril Sjåstad Christiansen en familie som opplevde tyfonen i 2013 på verst tenkelige måte.

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon