Gå til hovedinnhold

Marit Bjørgens sterke møte i Zambia

Hele livet har Marit Bjørgen kjempet for å bli best på ski. I april reiste hun til Zambia for å møte barn og unge som konkurrerer i en helt annen divisjon. Nemlig i kampen for en trygg oppvekst.

Marit Bjørgen i Zambia

– Jeg tenker på hvor godt Marius (2) har det. Her er det mange barn som ikke har den omsorgen og de mulighetene han har. Det er vondt å se, sier Marit Bjørgen. 

Bjørgen har støttet SOS-barnebyer i mange år, både som ambassadør og fadder. I april fikk hun mulighet til selv å se resultatene av jobben SOS-barnebyer gjør.

Alene med ansvaret for lille Noah 

Babette (18) har mistet mamma, pappa og besteforeldrene sine. Da hun selv ble gravid, raste verden sammen.   

- Livet er vanskelig, sier Babette.

Hun holder den tre måneder gamle babyen tett inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Hun og Noah sover på tepper på steingulvet, men den lille gutten er mye våken.  

Falleferdig hus 

Foreldrene døde da hun var liten og Babette vokste opp sammen med bestemoren i Livingstone i Zambia. For fire år siden døde bestemoren også, og Babette ble boende alene. Det lille huset var ikke trygt for en fjorten år gammel jente. Dører og vinduer kunne ikke lukkes og om nettene fryktet Babette at voldelige menn skulle komme inn. I tillegg regnet det gjennom taket.   

Skjulte graviditeten 

Livet er så utfordrende at da hun tidligere i år skjønte hun var gravid, prøvde hun å skjule graviditeten, i frykt for å miste skoleplassen. Utdannelse er hennes eneste vei ut av fattigdom. 

– Jeg var så fortvilet. Hvordan skulle jeg klare å fortsette på skolen samtidig som jeg skulle bli mor? Jeg visste ingenting om å ta vare på en baby, eller hvordan jeg skulle finne mat til et barn, sier Babette.  

Å ikke gi opp

Hun bestemte seg for å bite tennene sammen. I tillegg kjente hun et ansvar for kusinen og hennes toåring, som flyttet inn i huset. Babette står opp grytidlig for å gå én time til skolen, mens kusinen passer Noah. Ofte er hun ikke hjemme før sola går ned klokken seks. 

Støtte fra SOS-barnebyer 

SOS-barnebyer har installert solcellepanel så hun får nok lys til å gjøre lekser i på kvelden. I tillegg satt inn en låsbar dør, skikkelige vinduer og lagt nytt tak på huset.  

Babette er en del av SOS-familieprogrammet, som styrker familier i krise. Derfor får hun også mat og psykologisk støtte.