Gå til hovedinnhold

Marit Bjørgen: Det nytter å hjelpe!

– Jeg tenker på hvor godt Marius (2) har det. Her er det mange barn som ikke har den omsorgen og de mulighetene han har. Det er vondt å se, sier Marit Bjørgen. 

Marit har støttet SOS-barnebyer i mange år, både som ambassadør og fadder. I april fikk hun mulighet til selv å se resultatene av den uvurdelige støtten fra fadderne i SOS-barnebyer, da hun besøkte barnebyen  Livingstone, Zambia. Der møtte hun blant andre Babette (18). Hun er en del av SOS-familieprogram, som gir hjelp til selvhjelp og styrker familier fra lokalsamfunnet.

Babette holder den tre måneder gamle babyen tett inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Foto: Paul Audestad

Alene med ansvaret for lille Noah 

Babette har mistet mamma, pappa og besteforeldrene sine. Da hun selv ble gravid, raste verden sammen.  

- Livet er vanskelig, sier Babette.

Hun holder den tre måneder gamle babyen tett inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Hun og Noah sover på tepper på steingulvet, men den lille gutten er mye våken.  

Falleferdig hus 

Foreldrene døde da hun var liten og Babette vokste opp sammen med bestemoren i Livingstone i Zambia. For fire år siden døde bestemoren også, og Babette ble boende alene. Det lille huset var ikke trygt for en fjorten år gammel jente. Dører og vinduer kunne ikke lukkes og om nettene fryktet Babette at voldelige menn skulle komme inn. I tillegg regnet det gjennom taket.   

Skjulte graviditeten 

Livet er så utfordrende at da hun tidligere i år skjønte hun var gravid, prøvde hun å skjule graviditeten, i frykt for å miste skoleplassen. Utdannelse er hennes eneste vei ut av fattigdom. 

– Jeg var så fortvilet. Hvordan skulle jeg klare å fortsette på skolen samtidig som jeg skulle bli mor? Jeg visste ingenting om å ta vare på en baby, eller hvordan jeg skulle finne mat til et barn, sier Babette.  

Å ikke gi opp

Hun bestemte seg for å bite tennene sammen. I tillegg kjente hun et ansvar for kusinen og hennes toåring, som flyttet inn i huset. Babette står opp grytidlig for å gå én time til skolen, mens kusinen passer Noah. Ofte er hun ikke hjemme før sola går ned klokken seks.

Støtte fra SOS-barnebyer 

Babette er en del av SOS-familieprogrammet, som styrker familier i krise. SOS-barnebyer har installert solcellepanel så hun får nok lys til å gjøre lekser på kvelden. I tillegg satt inn en låsbar dør, skikkelige vinduer og lagt nytt tak på huset. Den lille familien får også mat, støtte og oppfølging for å takle den tøffe hverdagen.

Marit Bjørgen: - Det nytter å hjelpe!

– Det er imponerende hvordan Babette har en så sterk vilje til å forandre livet sitt, sier Marit Bjørgen.

Hun mener tenåringsmoren er et godt eksempel på hvordan bidrag fra våre støttespillere kan endre liv og gi trygghet om en god fremtid.

Som SOS-fadder får du:

Fadder for et barn

  • bilde og informasjon om fadderbarnet ditt om en ukes tid 
  • brev fra barnebyen to ganger i året, med siste nytt om fadderbarnet ditt og livet i barnebyen 
  • nyhetsbrev og vårt digitale magasin tilsendt per e-post. Der vil du kunne lese mer om at det nytter å hjelpe og resultatene av det du bidrar til

Fadder for en barnby:

  • bilde og informasjon om barnebyen du støtter om en ukes tid 
  • brev fra barnebyen to ganger i året, med siste nytt om livet i barnebyen 
  • nyhetsbrev og vårt digitale magasin tilsendt per e-post. Der vil du kunne lese mer om at det nytter å hjelpe og resultatene av det du bidrar til