Nære relasjoner
Må barnet ditt ha mange venner? Nei, det viktigste er hva slags relasjon barnet ditt har til en venn, men også til andre nære omsorgspersoner i livet. For også det med venner kan fort bli et vellykkethetsprosjekt, derfor er forskere som studerer vennskap hos barn mer opptatt av den jobben foreldre gjør for å bygge selvfølelse hos barnet.
– Ditt prosjekt nummer én som forelder er å gi barnet en god selvfølelse, så barnet kan tenke at «jeg er ålreit, selv om ikke jeg har mange venner», uttalte vennskapsforsker Anne Greve ved Oslo Met i et intervju med nettstedet Plusstid.no.
I en av de største internasjonale spørreundersøkelsene som er foretatt på barn og unge i dag, The Next Normal, svarer tre fjerdedeler av de 15 000 spurte at de er lykkelige fordi de har nære bånd til familie og venner.
En god, nær relasjon innebærer at man gjør ting sammen som oppleves gjensidig for begge parter. Å være del av et fellesskap bidrar til å skape mening hos den enkelte selv.
Mening i tilværelsen - engasjement for andre
Å hjelpe andre gjør godt for eget selvbilde, aktiverer positive følelser og bidrar til en positiv spiral hvor alle de involverte smittes, skriver lykkeforsker og psykolog Espen Røysamb i sin bok Bli lykkeligere.
I SOS Barnebyer ser vi daglig at det å bidra overfor andre også kan skape sterke, positive følelser hos dem som gir. Derfor har vi laget prosjektet SOS Motgift, et aktivitetshjul gjennom skoleåret, der ulike aktiviteter gir elevene en mulighet til å gjøre en innsats for andre, finne sin egenverdi gjennom hvem de er, og med det være rustet til å takle prestasjonspresset bedre. Vår opplevelse gjennom mange års arbeid med frivillige og givere er at det å heve blikket, forstå at man er en del av en større helhet og gjøre noe for andre, er sunt for selvbildet.