Tiden leger ikke alle sår, og millioner av barn kommer til å trenger gode, dedikerte fagfolk og langsiktig traumebehandling. Foto: T. Spence

– Gjenoppbyggingen starter med Syrias barn

I dag, 5. april, er Norge medarrangør av Syria-konferansen. Sammen med EU og FN skal det bevilges penger til landets framtid. Norge gir i den anledning 2,3 milliarder kroner til gjenoppbygging. Da er det viktig at noe av pengene brukes på Syrias barn.

– Gjenoppbyggingen starter med Syrias barn. Selv om krigen skulle ta slutt i morgen, vil den leve videre i barna i minst like mange år som krigen varte, sier generalsekretær i SOS-barnebyer, Bente Lier. 

Borgerkrigen er inne i sitt syvende år, nesten en halv million mennesker har blitt drept og nær fem millioner har flyktet fra landet. Halvparten er barn under 18 år. 

– Først og fremst trenger Syria varig fred. Da må vi starte med å gjenoppbygge barna. Tiden leger ikke alle sår, og millioner av barn kommer til å trenger gode, dedikerte fagfolk og langsiktig traumebehandling. 

– Altfor ofte har vi sett at barna i krigsherjede land blir glemt både under og etter krigen. Det kan føre til at de aldri får leget de alvorlige skadene de har blitt påført. Det kan også føre til at krigen aldri egentlig tar slutt. Den lever videre i barna og blusser opp igjen noen år eller en generasjon senere. Den feilen kan vi ikke gjøre denne gangen. Vi må starte gjenoppbyggingen der det haster mest. Barna i Syria trenger oss. Og vi trenger dem også, sier Lier.

Les mer på verdidebatt.no.

 

  

Våre tema