Mer enn 300 personer er omkommet etter at elver gikk over sine bredder og utslettet hele nabolag med jord- og løsmasser sørvest i Colombia. Foto: SOS-barnebyer

Flere hundre barn skilt fra foreldre etter jordskred

Mer enn 300 personer er omkommet etter at elver gikk over sine bredder og utslettet hele nabolag med jord- og løsmasser sørvest i Colombia.

SOS-barnebyer styrker nå nødhjelpen til barn som er kommet bort fra familien, og vi hjelper familier som har mistet hjemmene sine.

- Flommen og jordskredet har forårsaket en akutt humanitær krise i provinshovedstaden Mocoa. Mer enn 300 mennesker er døde, og tusenvis av familier er blitt påvirket. Mange har mistet sine kjære eller sine hjem, sier nasjonaldirektør Angela Maria Rosales i SOS-barnebyer i Colombia.

Det var natt til lørdag 1. april at den største tragedien i historien i regionen Putumayo skjedde. Store nedbørsmengder førte til at flere elver gikk over sine bredder og skjøv enorme mengder jord og stein over bebyggelsen.

Denne lille gutten har mistet hjemmet sitt i jordskreddet. Familien skal nå få hjelp fra SOS-barnebyer.
Denne lille gutten har mistet hjemmet sitt i jordskreddet. Familien skal nå få hjelp fra SOS-barnebyer.

Ingen barn i våre program skadet

SOS-barnebyer er ikke selv rammet av katastrofen. Vi har ett program i nærheten av katastrofeområdet, men heldigvis er hverken barn, ansatte eller bygninger skadet.

Landets myndigheter har erklært unntakstilstand i landet, og i dag lever mer enn 1000 mennesker i midlertidige tilfluktsrom. Over 200 personer er skadet, og mange er fortsatt forsvunnet. Mer enn 200 barn skal være forsvunnet, eller de er blitt skilt fra sine familier. Flere skoler har måttet stenge.

- Vi er spesielt bekymret for den fysiske og følelsesmessige situasjonen for barn som har fått forstyrret hverdagen sin, sier Rosales. 

Støtter barn og familier

SOS-barnebyers nødhjelpsarbeid i Colombia rettes mot barn som har mistet familien sin, og barnefamilier som står uten bolig. I tillegg vurderes behovet for blant annet trygghetssoner for barn, opplæring i drikke- og mathygiene og psykologisk bistand.

Rosales forklarer at sykehuset har slitt med kapasiteten til å hjelpe alle de skadde. Den lokale infrastrukturen er heller ikke god. Regionen er vanskelig tilgjengelig ettersom flere hovedveier er blokkert, og broer har kollapset. Ofte har båt vært eneste løsning. Man frykter at graden av alvor vil stige etter hvert som man får et bedre overblikk over omfanget av skadene.

Våre tema