Når barn må ta voksenansvar

Søskenflokken på sju mistet mamma og pappa i en trafikkulykke. En bil i for høy fart traff foreldrene på vei til jobb og markedet.   – Jeg er fremdeles et barn, og må ta meg av søsknene mine. Det er ingen enkel oppgave, sier Nolwazi (17).

Les om hvordan Nolwazi kan klare dette.

SOS-fadder: Karina Hollekim

SOS-fadder: Karina Hollekim

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon

5 gode grunner til å være fadder

1. Du forandrer barns liv! Barn uten omsorg får en trygg familie å vokse opp i og en god fremtid, takket være dine bidrag som fadder. 

2. Du blir mer lykkelig! Det er forsket på at det å gi utløser lykkehormoner og øker livskvaliteten. Som fadder gir du til noen som trenger det hver måned og det gir en god følelse. 

3. Du får noe å dele med barna! Enten du har egne barn, bonusbarn eller barnebarn er dette en kjempefin anledning til å dele noe om verden rundt dem. Du får bilder og tegninger, og du kan også skrive til fadderbarnet ditt om du ønsker det.  

4. Du lærer noe nytt! Som fadder kommer du tettere på mennesker fra et helt annet sted i verden. Du lærer nye ting om barneomsorg, oppdragelse, bistandsarbeid og andre kulturer. 

5. Du vet at du gjør en forskjell! Pengene du gir brukes der det er størst behov, på den måten hjelper du enda flere barn og gjør verden til et bedre sted.

Derfor er vi SOS-faddere!

Dagfinn, SOS-fadder i mange år, ble tydelig rørt da han fikk en overraskende hilsen fra fadderbarnet sitt på direktesendt TV. Foto: Kaia Means

Dagfinn, fadder

«Jeg vet ikke hva jeg kommer til å gjøre av gode ting i livet, men ved å være fadder så har jeg i alle fall hjulpet ett barn. Og i SOS-barnebyer vet vi at ved å hjelpe ett barn, så hjelper man også mange flere.» 

Lars-Ingar Bragvin Andresen, fadder

«Vi ble faddere og etter ei uke fikk vi et brev i posten. Et ansikt. Et navn. Et sted. Vi var blitt faddere. Fjernt, men samtidig nært. Dette barnet får en fremtid med hjelp av noen få av våre norske kroner.»

 

- Jeg må være sterk

– Det er ingen voksne her som kan avgjørelsene, Vi må finne ut av ting selv. Selv når jeg er sliten, må jeg være sterk, så søsknene mine også kan være sterke, forteller Nolwazi.

Tett og god oppfølging

17-åringen går på skole, og kan ikke forsørge familien alene. SOS-barnebyers familieprogram i Eswatini støtter derfor familien med mat, skolegang og helseoppfølging, samt hyppige hjemmebesøk av en fast familierådgiver som følger opp familien. Barna er også heldige å ha slektninger og gode naboer som stiller opp for dem.

– Men uten støtten fra SOS-barnebyer hadde vi ikke klart oss, slår Nolwazi fast.

Framtidsplaner

Nolwazi er en ressurssterk gutt, med ambisjoner om å bli lege.

– Kan jeg redde mennesker, kan jeg bidra til at andre barn ikke mister foreldrene sine, slik vi gjorde.

Med god oppfølging har søsknene klart å bygge opp en trygg hverdag og er i ferd med å forme sin egen fremtid.

Du kan gi flere barn som Nolwazi og søsknene en sjanse til å starte et nytt kapittel og bidra til å endre liv.

Play

Nolwazi (17): - Jeg er bare et barn selv

Hvordan er det mulig å ta vare på seks søsken? Se filmen der Nolwazi forteller.

Slik jobber SOS-barnebyer med å styrke familier

Over hele verden lever altfor mange barn og familier under svært vanskelige forhold. Å styrke familier er det beste og mest effektive tiltaket for å forhindre at barn mister omsorg fra sine nærmeste.

Med enkle, konkrete og tilpassede tiltak, god oppfølging og støtte gjør vi familier i stand til å løfte seg ut av fattigdom, og selv kunne gi god omsorg til barna sine.

I dag har vi 550 familieprogram over hele verden, for å skape varige endringer for barn er det avgjørende med et godt samarbeid med lokale partnere, organisasjoner og myndigheter der familiene og barna bor.

Som giver bidrar du til SOS-barnebyers familieprogram:

  • Du kan være med å endre liv, hver eneste dag!
  • Du forhindrer at barn må ta vare på barn.
  • Du sikrer at barn og familier har det trygt, at de får mat, veiledning, støtte og helsehjelp.
  • Du bidrar til å gi inntektsbringende opplæring og støtte til omsorgspersoner.
  • Du kan gi mange flere barn en bedre hverdag.