Gå til hovedinnhold

Eskalering i væpnet konflikt

Den territorielle konflikten mellom mellom Aserbajdsjan og Armenia har de siste ukene eskalert i Nagorno-Karabakh området. Tusenvis av barn og familier i er blitt drevet på flukt til andre steder i landet.

21. oktober 2020

Konflikten er en av de lengst varende etter det tidligere Sovjetunionen. Det har gjennom 2010-tallet vært enkelttilfeller av sammenstøt, som etterhvert har utviklet seg fra våpenhvile til en opphetning av konflikten. Opphetningen de siste ukene har ført med seg krigshandlinger med bl.a. beskytning og innrykk av styrker fra begge land. Boliger, sykehus og skoler har blitt ødelagt og annen viktig infrastruktur har blitt ødelagt under eksplosjonene.

Sikkerhetstiltak for barna i programmene våre

SOS-barnebyer har satt i gang sikkerhetstiltak for barn og familier som er en del av familieprogrammet vårt, dette gjelder de børørte på begge sider av grensen. I tillegg har barn og ansatte i SOS-barnebyen i Ganja i Aserbajdsjan blitt evakuert til hovedstaden Baku.

57 barn fra Nagorno-Karabakh området på armensk side har kommet seg i sikkerhet i barnebyen i Kotayk. Noen av barna har kommet sammen med omsorgspersonene sine, mens 35 av dem er alene da de har kommet vekk fra familiene sine under flukten fra de væpnede kampene i området. SOS-barnebyer Armenia står klare for å sette i gang ytterligere nødhjelpstiltak da det forventes at flere barn og familier vil være på intern flukt i tiden fremover. De står klare til å stille opp med mat og forsyninger, psykososial støtte til barna og midlertidige telt som kan dekke barn og deres familiers umiddelbare behov. Smitteverntiltak som ansiktsmasker og desinfeksjon vil også ivaretas for å hindre spredning av Covid-19.

Våre kollegaer på bakken følger situasjonen tett da sikkerheten til barna og deres familier har vår aller høyeste prioritet.