Gå til hovedinnhold

Tusenvis trenger hjelp for å overleve

Vi frykter konsekvensene av den katastrofale brannen i Moria-leiren. Tusenvis av barn, med traumatiske opplevelser bak seg, måtte nok en gang flykte for livet. 

7000 barn er uten husly. Nå trenger de hjelp for å overleve - mat, vann, tak over hodet, medisinsk hjelp og psykologisk støtte.

Du kan utgjøre en forskjell! Send SMS NØD til 2260 og gi 100 kroner eller gi et beløp med Vipps eller kort i skjemaet. 

Dette er du med å bidrar til:

  • Lokalt ansatte fra SOS-barnebyer er på Lesvos til tross for de ekstermt vanskelige forholdene.
  • Vi prioriterer å dekke basisbehov, som flasker med vann, bleier og andre hygieneartikler.
  • Det er også sterkt fokus på psykososial oppfølging.
  • Fastboende barn i Moria er også sterkt preget av situasjonen. Vi er i kontakt med myndigheter i landsbyen for å kunne bidra der også med tanke på det psykiske stresset barna der er utsatt for.
  • Vi er også i kontakt med relevante nasjonale myndigheter for å støtte opp om å finne en løsning for de 400 enslige, mindreårige barna som har blitt overført til fastlandet.
  • Alle tiltak blir fortløpende vurdert for å hjelpe på best mulig måte.

Midlertidig flyktningleir

Det etableres nå en midlertidig flyktningleir i nærheten av leiren i Kara Tepe. Ansatte i humanitære organisasjoner som jobbet i Kara Tepe har av sikkerhetsgrunner, knyttet til den spente situasjonen med lokalbefolkning, blitt evakuert fra leirområdet.

Mennesker sover i gatene, uten tilgang til sanitære fasiliteter, mat og vann. Noen familier overnatter til og med på kirkegårder, hvor graver har blitt benyttet som soveplasser.

Både militæret og spesialstyrker er nå til stede på øya, de sikrer også inngangen til Kara Tepe-leiren. Den nasjonale hæren distribuerer matpakker og telt til den midlertidige leiren.

Uutholdelig situasjon for tusenvis av barn

Leder for nødhjelpsarbeidet i SOS-barnebyer Hellas, Popi Gkliva, forteller om kaotiske tilstander.

- Det har lenge vært utfordrende for humanitære organisasjoner, inkludert SOS-barnebyer, å jobbe i flyktningleirene på Lesvos. Forholdene har vært vanskelig både for flyktningene og lokalbefolkningen. Vi kan ikke stå på sidelinjen og se på den uutholdelige situasjonen tusenvis av barn nå befinner seg i, etter nok en gang å ha blitt hjemløse og voksne som ikke har noen muligheter til å ta seg av barna, sier Gkliva. Det er nå stor risiko både når det gjelder hygieniske og sosiale forhold.

Når katastrofer treffer er barns behov for beskyttelse og trygghet det aller viktigste for SOS-barnebyer.

Send SMS NØD til 2260 (kr 100) eller gi et bidrag under:

Slik jobber vi i katastrofer

Alle inntektene går til SOS-barnebyers katastrofefond, som hjelper barn og familier rammet av katastrofer og krig.

Med din hjelp, kan vi handle raskt når det oppstår behov.  

Når katastrofen inntreffer vurderer SOS-barnebyer det konkrete behovet for hjelp og koordinerer innsatsen i samarbeid med SOS-barnebyers kolleger i de berørte landene, lokale myndigheter, FN og de andre humanitære organisasjonene som er til stede. Det sikrer at vi arbeider effektivt og godt. Med over 30 000 ansatte i 135 land har SOS-barnebyer en unik global tilstedeværelse som gjør at vi kan gi rask hjelp i krig- og katastrofesituasjoner.

Omsorg og barns beskyttelse er alltid SOS-barnebyers førsteprioritet i en nødhjelpssituasjon.

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon