Gå til hovedinnhold

Hjelp flere barn inn i varmen!

De forfalne gamle murhusene i St. Petersburg, som ligger på rekke og rad, ser tilsynelatende ubebodde ut. Piperøyk og brennende stearinlys i enkelte vinduer avslører imidlertid at dette er noens hjem. En av dem er Nathalia.

Sammen med sønnen Daniel på åtte år og datteren Misha på 12 måneder deler hun kollektiv med 15 andre. Bygården er falleferdig; oppgangen bekmørk, treverket i trappen sørpevått, veggene nedslitte og luften rå.

– Velkommen inn. Bare behold skoene på, sier en vennlig stemme på russisk. Nathalia står i døråpningen med yngstedatteren sovende på armen og smiler høflig. Fra kjøkkenet høres lavmælte toner fra en balalaika. Daniel sitter bøyd over det russiske strengeinstrumentet og øver på fingerspill mens han venter på frokost før skolen.

Bli med hjem til Daniel (8) og se hvordan han lever i Russland:

Bruker gasskomfyren som varmeovn

De fleste ovnene i kollektivet er avskrudd for å spare strøm, men det er likevel glovarmt på kjøkkenet.

– Vi betaler kun for å ha gass, men ikke mengden vi bruker, sier Nathalia og ser bort på to møkkete komfyrer der fem gassbrennere fyrer for fullt.

– Vi varmer opp nesten hele leiligheten slik. Når det er skikkelig kaldt, lar vi flammene stå å brenne døgnet rundt. Det er eneste mulighet til å holde det varmt uten å bruke penger.

Situasjonen i ferd med å snu

Situasjonen er nå i ferd med å snu. I halvannet år har hun vært i kontakt med SOS-barnebyer. I tillegg til varme barneklær og mat har hun den siste tiden fått økonomisk veiledning og mulighet til å prate med en psykolog, slik at hun blant annet skal klare å ta vare på barna sine i den vanskelige situasjonen hun er i.

– Hva er drømmen dersom du klarer å bli gjeldfri?

– Drømmen er å løse det store problemet med strømregningene. Deretter vil jeg spare penger til å leie noe eget til meg og barna.

Slik jobber SOS-barnebyer for å støtte familier som Daniels

Zinewich Olesya SOS-barnebyer Russland

Zinewich Olesya, som jobber i SOS-barnebyers familieprogram, forteller at de har støttet familien:

  • De har fått mat og varme klær.
  • Deltatt i ulike aktiviteter i regi av SOS-barnebyer der målet er å skape gode rutiner.
  • Advokathjelp for å dele opp og restrukturer lånet.
  • Samtaler i tøffe perioder.

– Ved å styrke familier som står i fare for å gå i oppløsning og sikre at barna får et godt oppvekstmiljø, bidrar SOS-barnebyer til den beste investeringen i et samfunn. Barn som får god omsorg i en stabil familie er grunnleggende for all utvikling, sier Olesya.

Fordeling av fadderbidraget

81 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 18 prosent til å skaffe nye midler.86 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 13 prosent til å skaffe nye midler. 

Les mer om fadderbidraget.

Play