Gå til hovedinnhold

Dag Otto Lauritzen: - Enkelte turer vekker helt spesielle følelser

Han er utdannet politimann og fallskjermjeger, var første nordmann som vant etappeseier i Tour de France og har siden han gikk til topps i Mesternes mester i 2009 vært hele Norges Dag Otto.

23 år gammel skadet han det ene benet stygt. Siden har han reist jorden rundt, som oftest med bagasjen full av sykler. De siste årene har de fleste av oss sett han på TV, gjerne syklende i sprudlende humør mens han erter på seg Kristian Ødegaard i en seig oppoverbakke.

 

- Enkelte turer vekker helt spesielle følelser

I 2015 dro Dag Otto til Raipur i India i 2015 sammen med kona Ellen, for å besøke fadderbarnet deres Soma (11). Etter tre års brevveksling ble det en sterk opplevelse å møte den unge jenta, som i utgangspunktet gikk en tragisk skjebne i møte. Hun ble funnet alene på en jernbanestasjon som toåring, men endte heldigvis opp i trygge omgivelser. Mye takket være støtte fra Dag Otto og andre SOS-faddere.

- Det er ikke så lett å forstå hvor avgjørende disse hundrelappene i måneden er for et barn som mangler omsorg. Pengene utgjør ikke så mye for de fleste av oss, men kan være forskjellen på å leve eller dø for et annet menneske, sier den tidligere proffsyklisten.

Fem vonde år

Det er to og et halvt år siden Dag Otto og kona landet i India. Siden den gang har det kommet flere brev fra SOS-barnebyen. De fleste henger fortsatt på kjøleskapet hjemme i Grimstad.

Dag Otto glemmer aldri blikket til Soma første gang de møttes. Etter hvert som de ble bedre kjent, kunne han lese av uttrykket i øynene hennes at de første leveårene hadde vært alt annet enn gode.

- Jeg har vært på mange reiser rundt om i hele verden, men India-turen husker jeg spesielt godt. Soma hadde en tøff start på livet. Etter å ha blitt forlatt, endte hun opp på et barnehjem som minnet mest om et fengsel. Barna der bodde bak gitter og låste porter, var underernært på mat, men aller mest på kjærlighet. Det var helt forferdelig. Heldigvis endte hun ikke opp her, men i en SOS-barneby.

Se video av hvordan Dag Otto reagerer på gjensynet med fadderbarnet.

Trygg og stabil familie

SOS-barnebyer sørger for at barn får vokse opp i en trygg og stabil familie og får alle sine grunnleggende behov dekket, enten i sin biologiske familie eller i en SOS-familie, slik Soma har gjort. Hun har fått en trygg og omsorgsfull mamma, Purnima, som har vært SOS-mor i syv år og er mor til ni barn mellom 9 og 16 år.

Soma og SOS-moren har et nært og godt forhold. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Soma og SOS-moren har et nært og godt forhold. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

SOS-barnebyer driver forebyggende familieprogram i lokalmiljøet. I området der Soma bor, støttes 400 barn og deres familier slik at de ved hjelp av enkle tiltak kan jobbe seg ut av den vanskelige situasjonen de er i.

- Det er noe som røsker litt tak i deg

- Det forandrer deg litt som menneske å besøke barn som mangler eller har manglet det meste. Det er som om noen røsker litt tak i deg, setter ting i perspektiv og minner om at det ikke er en selvfølge å ha det slik som vi har det i Norge. Jeg husker også at jeg hadde skikkelig dårlig samvittighet da vi dro, sier Dag Otto.

- Det er så mange sterke inntrykk når man er der, men disse glemmes eller fortrenges når man drar hjem. Vi har overflod av alt, sløser med penger og burde hjulpet mer, men ofte skjer det motsatte. Vi lever i vår egen velstandsboble og glemmer hvor tøft det er i resten av verden. Etter turen tenkte jeg at jeg egentlig bare burde reist rundt og misjonert om de riktige tingene. Fått folk til å forstå at de ved å droppe en takeaway-kaffe eller to i uken kan de redde livet til et barn.

- At du faktisk kan bety forskjell på liv og død for et annet menneske, er alt annet enn forgjeves. Vi er alle enkeltskjebner. Dessuten vil de som får hjelp også kunne hjelpe mange flere i sitt hjemland. Selv om du kun støtter ett barn, hjelper du mange flere. Denne effekten tror jeg er mye større og viktigere enn mange tenker over.

Utfordrer Hushovd, Hagen og Kristoff

– Familien betyr alt, særlig når man er lite hjemme og mye på reise. To personer jeg ser spesielt opp til, er min kone, og ikke minst moren min. De er begge klipper i livet mitt. Viktigheten av å vokse opp i et stabilt hjem med omsorgsfulle mennesker rundt seg må aldri undervurderes. Derfor tenker jeg at SOS-mødrene og SOS-barnebyene er viktige tiltak. For en del barn som Soma, er det her de for første gang i livet opplever kjærlighet.

- Som eks-syklist vil jeg gjerne utfordre noen av mine sykkelkolleger; Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Jeg har selv opplevd hvor mye det lille jeg har bidratt med hjelper gjennom SOS-barnebyer, og håper de vil gjøre det samme, avslutter Dag Otto.

Hushovd, Hagen og Kristoff, tar alle utfordringen! Bli fadder du også!

Fordeling av fadderbidraget

81 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 18 prosent til å skaffe nye midler.86 prosent av inntektene går til formålet og 1 prosent til administrasjon og 13 prosent til å skaffe nye midler. 

Les mer om fadderbidraget.

Når du blir fadder for et barn:

  • kan du glede deg til å få bilde og informasjon om fadderbarnet ditt om en ukes tid 
  • velger du selv hvor i verden du vil bidra
  • får du brev fra barnebyen to ganger i året, med siste nytt om fadderbarnet ditt og livet i barnebyen 
  • får du nyhetsbrev og vårt digitale magasin tilsendt per e-post. Der kan du lese mer om det arbeidet for verdens mest utsatte barn som du bidrar til