Gå til hovedinnhold

Blantyre, Malawi, høst 2015

Det er stor begeistring for forskjellige idrettsaktiviteter i barnebyen og idretten brukes bevisst som et verktøy for å fremme barns utvikling.

21. oktober 2015

I år har barna deltatt med forskjellige lag på fotball og nettballkonkurranser og vunnet flere kamper. Tid og mulighet til drive med fritidsaktiviteter er essensielt for at barn skal utvikle seg positivt. I SOS-barnebyen Blantyre bruker man idrett og lek bevisst som et verktøy for å fremme barns utvikling. Gjennom idrettsaktiviteter lærer barna hvordan de kan utvikle ferdigheter og personlige egenskaper, og de opplever mestring. De lærer også om tillit, samarbeid og betydningen av felleskapet.

Nye venner takket være idrett

Stella var sjenert og reservert når hun kom til SOS-barnebyen. De første månedene pleide hun å tilbringe mesteparten av tiden alene. Det var vanskelig å få kontakt med henne og hun snakket lite. 

– Jeg synes ikke noe var gøy inntil moren min sendte meg for å hente Emily, lillesøsteren min, som lekte med vennene sine på lekeplassen. Jeg la merke til andre jenter på min alder som spilte nettball i nærheten. Jeg husket godt hvordan jeg pleide å spille nettball med vennene mine der jeg kommer fra, og jeg fikk kjempelyst til å være med, forteller Stella. Hun ble så revet med i spillet at hun glemte bort tiden. Det var stas å vise sine nye venner hvor god hun var. Det første hun gjør nå etter skolen, er å se etter sine venner på lekeplassen.

Når ut til mange

Familieprogrammet hjelper nå mer enn 2000 barn og 600 omsorgspersoner. Familieprogrammet i Blantyre har mange ulike tiltak for å styrke og holde familiene sammen: de hjelper blant annet til med å lage individuelle planer for inntektsbringende aktiviteter og sørger for startkapital gjennom spare- og lånegrupper, gir omsorgspersoner skrive- og leseopplæring og økt kompetanse innen barneomsorg og barns og kvinners rettigheter.

Hjelp til familier rammet av flom

Vi skrev sist om det kraftige regnværet som rammet Malawi i vinter. Blantyre og nærliggende områder var også rammet, og mange familier mistet sine eiendeler og avlinger og var avhengige av hjelp fra myndigheter og frivillige organisasjoner. SOS-barnebyer hjalp blant annet til med matforsyninger, myggnett, skolemateriell, hygieneartikler etc. SOS-barnebyer har også bistått familier med å gjenoppbygge sine hus.

Takk til OBOS som støtter sårbare barn og familier i Blantyre, Malawi.