– JEG VIL ALDRI GLEMME MØTET MED ANNA. HUN GA ET ANSIKT TIL ALLE DE BARNA SOM ER OFRE FOR MODERNE SLAVERI

Sissel Aarak er programsjef i SOS-barnebyer.

Sissel Aarak er generalsekretær i SOS-barnebyer. En viktig del av hennes arbeid som programsjef, er å besøke programlandene for å sikre at støtten vi gir blir brukt på best mulig måte. Tidligere i år var hun med om et gripende møte i Afrika. 

Når jeg var på programbesøk i Eswatini (tidligere Swaziland) kom jeg tilfeldigvis i prat med 15 år gamle Anna, som skulle vise seg å bære på en tung historie. Da hun var 12 år gammel var familien hennes i en så desperat situasjon at de ikke så noen annen utvei enn å selge henne som hushjelp til en familie i Sør-Afrika. I Eswatini er det dessverre ikke uvanlig at sårbare familier blir utnyttet. Mange unge jenter blir solgt som barnebruder, blir sendt på gata eller benyttes som barneslaver. 

Anna klarer ikke lenger huske hvor lenge hun var i Sør-Afrika. Men hun husker de forferdelige forholdene hun levde under, og at hun ble misbrukt. Til slutt ble hun gravid. I løpet av svangerskapet oppsto det komplikasjoner, og hun ble sendt til sykehus. Der mistet hun barnet. Vertsfamilien kom aldri for å hente henne tilbake. Med hjelp fra myndighetene klarte Anna å reise hjem til Eswatini. 

«Det er vondt å tenke på alle de forferdelige opplevelsene
Anna ble utsatt for, alene i et fremmed land.» 

Anna fortalte meg at det verste for henne i løpet av oppholdet i Sør-Afrika, var at hun ikke hadde noen kontakt med moren sin. Hun savnet henne veldig og visste ikke hvordan familien hadde det, eller om moren savnet henne. 

I dag får Anna og hennes familie regelmessig oppfølging gjennom SOS-barnebyers familieprogram, blant annet i form av familierådgivning, helseoppfølging og støtte til utdanning og inntektsbringende arbeid. Anna har klart å ta igjen de tapte skoleårene, og elsker å få ting til å vokse og gro. Hun drømmer om en dag å bli agronom.

Sissel Aarak, programsjef i SOS-barnebyer var på programbesøk i Eswatini (tidligere Swaziland.Sissel Aarak, programsjef i SOS-barnebyer var på programbesøk i Eswatini (tidligere Swaziland.Sissel Aarak, programsjef i SOS-barnebyer var på programbesøk i Eswatini (tidligere Swaziland.

Det er alltid tøft å møte barn som er alene og ikke har kontakt med sine foreldre. Barna jeg treffer har drømmer om fremtiden, akkurat som mine egne barn. Oppgaven til SOS-barnebyer er å hjelpe dem med å oppfylle disse drømmene. Og da er det avgjørende at barna ikke mister omsorgen fra sine foreldre. Det har heldigvis gått bra med Anna, til tross for alle de vonde opplevelsene hun har vært igjennom. Men ikke alle barn er like heldige.  

«Selv om det er en glede å se effekten av vårt arbeid, tenker jeg mye på alle de barna som ikke får noen mulighet til et bedre liv. Det er mange  Anna’er der ute som ingen ser, og som må klare seg helt alene.»
 

Gjennom våre SOS-familieprogram klarer vi med små midler å bistå mange familier med å komme seg ut av fattigdom. Mange av disse familiene lever i en ekstremt vanskelig situasjon. Da er små og konkrete tiltak veldig viktige, som for eksempel hjelp til et ekstra måltid, skolemateriell til barna, og støtte til foreldrene slik at de kan skape en egen inntekt.

For 30 kroner kan vi for eksempel hjelpe en mor med en sekk med maismel. Dette kan være nok for henne til å klare å etablere sin egen virksomhet, ved å bake brød som hun kan selge på markedet. Med pengene fra salget kan hun selv kjøpe mer mel, og vil etterhvert kunne skape en fast inntekt. Har de nok penger til mat, kan familien også sende barna på skolen. Sakte men sikkert blir den vonde spiralen snudd!  

«Jeg skulle virkelig ønske at alle kunne se hvor stor forskjell  et lite beløp fra Norge faktisk kan utgjøre.»
 

Vi ser at vi lykkes med slike tiltak, og mange familier klarer seg på egen hånd etter noen få år med støtte. Men dette ville ikke vært mulig uten hjelp. Vi er helt avhengig av hjelp fra våre faddere og andre støttespillere. Med ekstra midler kan vi hjelpe enda flere barn med å komme ut av ekstrem fattigdom, og sikre at de får god omsorg i sin egen familie. I løpet av mine jobbreiser har jeg virkelig sett at selv små bidrag har stor effekt. Som enkeltindivid kan vi ikke hjelpe alle barn. Men sammen kan vi hjelpe mange med å få en tryggere oppvekst og en fremtid.

Pengene kommer de mest sårbare barna til gode

0%
Til barna
0%
Til nye midler
0%
Administrasjon