Gå til hovedinnhold

Bindura høst 2015

Byggingen av den nye SOS-barnehagen i Bindura er nå ferdig. Det er planlagt at barnehagen åpnes i 2016.

17. oktober 2015

Det har vært flere forsinkelser i byggeprosessen, men i slutten av juli kunne byggearbeidet endelig starte. Nå i november er byggingen ferdig og det jobbes med utearealet rundt barnehagen.

Bindura er et av de fattigste områdene i Zimbabwe. Mange barn har mistet sine foreldre som følge av hiv/aids eller andre årsaker. Ofte vokser barna opp enten med besteforeldre eller eldre søsken.

Mr Shengezi, rektor ved Maizeland grunnskole venter i spenning på at den nye barnehagen skal bli ferdig. Barnehagen skal bidra til at flere barn i området får en trygg omsorg på dagtid og et godt førskoletilbud. Når den nye barnehagen er ferdig, vil man kunne ta imot opptil 140 barn.

Dessuten vil barnehagen fungere som et samfunnssenter hvor SOS-barnebyer kan ha workshops med temaer rettet mot de sårbare familiene i lokalsamfunnet. Temaer kan blant annet være barns rettigheter, vann og sanitære forhold eller viktigheten av utdanning for jenter.

Bilder fra Bindura

Møt to av barna som gleder seg til å begynne i den nye barnehagen, Alvin* (3) og Elodie* (5):

Alvin er energisk

Han er glad i å leke. Foreldrene hans jobber på en gård. Det er en jobb som er sesongavhengig, og når de ikke er på gården, passer de på geiter og kyllinger som de eier. De bor i et lite hus med kjøkken og et soverom. Alvin går 5 km til barnehagen hver dag.

Hvorfor er det viktig å ha familie?
Det er viktig fordi da har jeg noen å leke med. Som min bror Innocent. Broren min følger meg til barnehagen, og vi er venner.

Hva betyr familien for deg?
Jeg elsker familien min, spesielt mammaen min fordi hun kler på meg på morgenen og gir meg mat. Mamma kjøpte en lekebil til meg som jeg leker med hjemme.

Kan du prøve å beskrive familien din?
I familien min er det mamma, pappa, min bror Innocent, onkelen min og meg selv. Innocent går i fjerde klasse. Det er fem personer familien vår. Vi bor sammen. Broren min, onkelen min og jeg sover sammen på kjøkkenet om natten.

Kan du gi noen eksempler på hva dere gjør sammen?
Vi spiser sammen og leker sammen. Vi sitter også og skreller mais. Så legger vi mais i sekker og selger det. Noe av maisen spiser vi selv. Noen ganger går vi også i kirken.

Liker du å gå i barnehage? 
Ja, jeg liker barnehagen. Jeg har mange venner her. Vi spiller spill. Vi deler maten vår, og jeg liker å tegne.

Hva liker du best i barnehagen?
Jeg liker motorsykkelen. Vi sier "vroom vroom" når vi sitter på den. Det er favorittingen min her i barnehagen. Læreren vår lærer oss også dikt og sang, og mange spill.

Hva liker du å gjøre med vennene dine?
Jeg liker å spille fotball med vennene mine. Jeg har mange venner, men Innocent, broren min er min beste venn. Vi leker med våre lekebiler hjemme.

Elodie smiler mye

Men hun er en sjenert jente og snakker ikke så mye. Hun har en lang vei å gå til sin barnehage. Faren hennes er arbeidsledig mens moren jobber på et gård. Familien hennes eier et lite stykke land hvor de dyrker mais i regntiden. Elodie har en søster og en bror.

Hvorfor er det viktig å ha familie?
Det er viktig fordi moren og faren kjøper mat, sko og klær til meg. Moren min lager mat til oss og vasker klærne våre.

Hva betyr familien for deg?
Vi holder sammen. Vi besøker besteforeldrene våre og jeg har mange slektninger som er veldig viktige for meg. Min bestemor forteller oss alltid oss eventyr når vi besøker henne.

Kan du prøve å beskrive din familie?
Jeg har mamma og pappa. Jeg har en bror som heter Remember og en lillesøster som heter Kudzi. Kudzi er minst.

Kan du gi noen eksempler på hva dere gjør sammen?
Vi spiser sammen, og vi skreller mais sammen etter skolen. Noen ganger når faren min har penger går vi til byen Bindura og ser på fine ting.

Hva liker du best i barnehagen?
Tegning og maling. Vi har mange farger her. Læreren vår lar oss male mange ting, og vi hengte våre bilder på et vegg. Bildet mitt henger også der. Jeg malte et tre.

Hva liker du å gjøre med vennene dine?
Jeg har to venner, Nashe og Trish. De går også i barnehage. Vi spiller mange spill sammen.

*Navn er endret av hensyn til personvern