– Barna gir meg styrke

SOS-barnebyer har ulike tilbud til barn uten omsorg i Kosovo. Ett av dem er babyprogrammet i SOS-barnebyen i Pristina som tilbyr midlertid omsorg for spedbarn fra hele Kosovo i påvente av mer langsiktige løsninger.

Vlora Jakupi (39) har vært SOS-mor i barnebyen i Pristina siden juli 2016. Hun synes at det å jobbe med barn er avslappende og fredfullt. – Barna gir meg styrke, sier hun om sin SOS-familie: Krenar (9 måneder), Granit (11 måneder), Alma (2) og Visar (3).

- Jeg kjenner den samme kjærligheten og omsorgen for dem som om jeg skulle født dem selv.

Vlora
Vlora Jakupi (39) har vært SOS-mor i barnebyen i Pristina siden sommeren 2016. Foto: Katerina Ilievska
Vlora har vært SOS-mor i barnebyen i Pristina i ett år.
Å ta vare på fire små barn kan være utfordrende, men barna hjelper til i SOS-familien i babysenteret i Pristina, Kosovo. Foto: Katerina Ilievska
Vlora støttes av assistenter. Barna liker også å hjelpe!
Vlora gir barna god omsorg i babysenteret i Pristina, Kosovo. Foto: Katerina Ilievska
Vlora gir barna god omsorg i babysenteret i Pristina.
Assistentene beskriver Vlora som tålmodig og omsorgsfull.

Vlora bor sammen med barna og får støtte fra familieassistenter døgnet rundt. – Jeg er en rolig person, men uten hjelp fra dem kunne jeg ikke klart det. Vi kjenner og stoler på hverandre. Faktisk tror jeg at da jeg ble valgt som SOS-mor, så var assistentene like lykkelig som meg. 

– Vlora er en positiv, glad og omsorgsfull person, sier Zina, en av assistentene. - Hun er tålmodig og ryddig.

- Barna lærer bare gode egenskaper fra Vlora. De er så knyttet til henne.

Zina, Vloras assistent

Vloras har tre egne voksne barn. De er ofte på besøk, og barnebarnet til Vlora på tre år er en av favorittgjestene. – Spesielt Visar og Alma elsker å være sammen med henne, men reagerer når datteren min kaller meg mamma. Da insisterer de på at jeg er deres mamma.

Å ha omsorg for fire barn under tre år kan være ganske utfordrende. Men ikke for Vlora: – Jeg tenker at så lenge barna er friske, kan de godt snu opp ned på huset, ler hun. Hun nyter hvert øyeblikk sammen med barna. – Før danset jeg aldri. Men nå, etter at jeg fikk min egen SOS-familie, danser jeg hele tiden!

Vlora og barna liker huskene på lekeplassen i barnebyen i Pristina, Kosovo. Foto: Katerina Ilievska