Gå til hovedinnhold

Babus mørke historie

Det finnes noen historier der ute som nesten er for vonde til å lese. Dette er en av dem. Dette er historien om Babu på 7 år.

Babu kom til barnebyen i slutten av 2019. Han var redd og urolig, og stolte ikke på noen rundt seg. Han ville ikke engang fortelle navnet sitt eller hvor han kom fra. Det skulle etter hvert vise seg at Babu hadde en god grunn til dette. 

Kasteløs og avvist av alle

Babu vokste opp i en liten landsby i Nepal, i en familie sterkt preget av fattigdom. Familien var regnet som kasteløs, noe som gjør livet i samfunnet ekstremt vanskelig.

En dag ba moren til Babu ham om å gå og hente litt vann til henne. Det er det siste Babu husker.

Kort tid etter døde hun, med ham i armene. Etter hennes død lå Babu sammen med henne, alene, i flere dager før de ble funnet. Han ble så vitne til at morens livløse kropp ble båret ut.

Kort tid etter døde også faren til Babu.

Babu var nå helt alene.

Som kasteløs var Babu for mange ingenting verdt. Den lille gutten ble slått og sparket.

Han dro ut på gaten for å skaffe mat, og gjorde det eneste han kunne – å tigge. Femåringen lærte seg raskt at folk så på ham som kasteløs som mindre verdt, og det medførte at ingen ville verken se på ham eller gi ham mat. Derfor så han ingen annen utvei enn å lyve. Babu tok et annet navn, og sa til folk at han tilhørte en høyere kaste. Dette ble raskt avslørt, og som straff ble den lille gutten slått og sparket.

Han var redd, sulten og kald. Og helt alene.

Babu gikk fra sted til sted, og overlevde på rå ris som han noen ganger klarte å få tak i. Han gikk aldri til samme sted to ganger, i frykt for at noen skulle oppdage at han egentlig tilhørte «de uberørbare». 

 

Babu måtte ut på gaten for å skaffe mat, og gjorde det eneste han kunne – å tigge. Foto: Monica Strømdahl
Babu måtte ut på gaten for å skaffe mat, og gjorde det eneste han kunne – å tigge.

Fanget i en sekk

Som en liten gutt som tigget alene på gaten, dukket han raskt opp på radaren til menneskehandlere. En dag kom det noen menn bort til Babu og lokket ham til seg med løfter om mat. Så snart han var blitt med dem, fanget de ham, puttet ham i en striesekk, og snørte igjen. De skulle ta ham med til markedet for å selges.

På vei til markedet ble menneskehandlerne stoppet av en mistenksom politimann. Han lurte på hva som var i sekkene. Menneskehandlerne fortalte at sekkene inneholdt meloner, som skulle selges på markedet.

Da Babu hørte dette, begynte han å sprelle alt han kunne i striesekken. Han sparket og ropte, og politimannen oppdaget ham. Menneskehandlerne ble tatt, og Babu var endelig fri. Politiet undersøkte først hvem gutten var, og hvor han kom fra. Da de fant ut at han ikke hadde noen familie, ba de SOS-barnebyer om hjelp.

- Babu hadde det ikke bra da han kom til oss, han var skitten og full av sår og skrammer og klærne hans var fillete.

Anupa, storesøster i SOS-familien

En ny mamma

SOS-barnebyer tok inn den lille gutten, og han ble en del av en SOS-familie med SOS-mor Tara og fire søsken. Den eldste søsteren hans, Anupa, husker godt den dagen Babu kom til dem.

- Han hadde det ikke bra. Han var skitten, og full av sår og skrammer. Klærne hans var fillete, forteller hun.

Babu var redd. Veldig redd. Særlig for en han bare kalte for «mannen med skjegget».

- Han turte ikke å fortelle noe om hvor han kom fra, hva han het, eller hvor foreldrene hans var, husker søsteren.

- Vi prøvde å forklare ham at han var hos oss nå, at vi skulle elske ham, og at hans historie var vår historie. Derfor kunne han fortelle oss alt.

Og etter hvert gjorde Babu det.

Han fortalte dem om foreldrene sine, om livet på gaten, om de skumle mennene. Han fortalte om moren, og at hun elsket ham.

Tara, SOS-moren til Babu, husker spesielt hvordan han snakket om moren sin.

- Han savnet henne så veldig, sier SOS-moren trist. - De første dagene sa han, nesten ustoppelig: «Mamma elsker meg, mamma elsker meg».

Det var hjerteskjærende for henne å få høre alt den lille gutten  hadde vært gjennom, og at han hadde mistet begge foreldrene sine.

- For å hjelpe ham, tok jeg ham med til tempelet og viste bilder av gudene våre. Jeg sa til ham at foreldrene hans var med dem nå.  - Babu spurte meg, har gudene sendt deg til meg som min nye mamma? Og jeg sa til ham: Ja, jeg er moren din nå, og jeg skal elske deg.

Sakte men sikkert synker dette budskapet inn hos Babu.

Han har en mamma. Han har en trygg og god mamma. En mamma som elsker ham. Som aldri skal gå fra ham.

 

Storesøster Anupa: - Han behøvde så sterkt en mor og familie, og vi elsker ham så høyt, sier Anupa og smiler, med tårer i øynene. Foto: Monica Strømdahl
- Han behøvde så sterkt en mor og familie, sier storesøster Anupa.

En lang prosess

Gjennom mye omsorg, kjærlighet og trygge, gode rutiner, er Babu i dag en mye mer glad, trygg og tillitsfull gutt enn tidligere. Han elsker å tilbringe tid sammen med søstrene sine, og i starten fikk han dele rom sammen med søsteren Anupa, som han ble ekstra knyttet til.

 - Han behøvde så sterkt en mor og familie, sier Anupa.

 

 

- Da han kom, ble han livredd når noen satte seg i nærheten av ham, minnes Anupa. Nå elsker Babu å leke med dem.

Hun forteller oss at Babu trenger mye kjærlighet fra SOS-moren. Han vil være med henne hvor enn hun går. Han blir redd når hun drar, selv om hun bare skal være borte i noen minutter.

- Han sier alltid: «Mamma, vær så snill, ikke dra», forteller hun alvorlig. - Han er så redd for å miste henne.

Søstrene merker godt på Babu at han er tryggere sammen med dem også.

- Da han kom, ble han livredd når noen satte seg i nærheten av ham, minnes Anupa. Nå elsker Babu å leke med dem. Sammen sparker de ball, spiller kort, klatrer og danser.

- Men vi er fortsatt forsiktige når vi leker og vet at vi ikke skal være hardhendte, legger hun til.

- Dette er et hjem for oss som ikke har noen familie. Og det er vi som trenger mest av alt å gi hverandre kjærlighet og støtte.

Anupa, storesøster i SOS-barnebyen

Stolt familie

Babu har raskt blitt en høyt elsket del av familien. Anupa forteller at Babu lærer fort, og har lært seg å både lese og skrive. Snart kan han begynne på skolen med de andre barna.

- Han har så mye håp og så mange drømmer. Han sier at han skal bli lege, og at han skal bli berømt, ler søsteren.

- Og han møter oss alltid med et stort smil, legger hun til. - Vi er så stolte av ham.

Anupa forklarer at det er til stor hjelp  at nesten alle barna i barnebyen har en tøff forhistorie.

- Dette er et hjem for oss som ikke har noen familie. Og det er vi som trenger mest av alt å gi hverandre kjærlighet og støtte og hjelpe hverandre, sier hun ettertrykkelig.

Et mørkt kapittel i livet lukkes, men historien om Babu er langt fra over. Den har faktisk så vidt begynt.

- Babu møter oss alltid med et stort smil, forteller Storesøster Anupa. Foto: Monica Strømdahl
- Babu møter oss alltid med et stort smil, forteller Storesøster Anupa.

Et mørkt kapittel i livet lukkes, men historien om Babu er langt fra over. Den har faktisk så vidt begynt.

Og vi gleder oss til fortsettelsen.

Hva er menneskehandel?

Menneskehandel er utnyttelse av menn, kvinner og barn ved hjelp av tvang, makt eller andre pressmidler til å utføre tjenester eller arbeid. Menneskehandel er et grovt brudd på menneskerettighetene.

Hver dag blir over en millioner barn fanget inn i menneskehandel. Her blir de utnyttet på de groveste måter, blant annet i tvangsarbeid, vinningskriminalitet, prostitusjon, organtransplantasjon eller som barnesoldater.

Slik jobber SOS-barnebyer mot menneskehandel

  • SOS-barnebyer jobber med å redde barn fra slaveri, gjenforene dem med familien sin og å sikre tett oppfølging og traumebehandling
  • Vi jobber politisk for å stoppe menneskehandel gjennom å endre regelverk i land der dette er utbredt
  • SOS-barnebyer jobber for å styrke barns sikkerhetsnett – familien. Barn uten en trygg familie er ekstra utsatte for menneskehandel, og SOS-barnebyer jobber derfor for å gi barn som er alene en SOS-familie, og hjelper vanskeligstilte familier å ta godt vare på barna sine

Vi legger press på norske myndigheter om å jobbe aktivt internasjonalt for å sikre at FNs retningslinjer for alternativ omsorg implementeres over hele verden. Dette betyr at barn som er alene får et trygt hjem, og er mindre sårbare for menneskehandel