Meny Lukk
Babette prøver å skape en fremtid for seg og sønnen Noah. Foto: Paal Audestad

Babette nekter å gi opp

Noah er tre måneder. Mammaen hans gjør alt hun kan for at de skal overleve.

Foto: Paal Audestad

- Livet er vanskelig, sier Babette (18). Foreldrene døde da hun var liten. For fire år siden døde bestemoren også og Babette ble alene.

Det lille huset i Livingstone i Zambia manglet dør og var ikke trygt for en fjorten år gammel jente. Om nettene fryktet hun for voldelige menn. I tillegg regnet det inn gjennom taket. 

Skjulte graviditeten

Babette holder den tre måneder gamle babyen inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Hun og Noah sover på noen tepper på gulvet, men den lille gutten er mye våken og krever oppmerksomhet.

I tillegg kjenner hun et ansvar for kusinen og hennes toåring. Livet er så utfordrende at da hun skjønte hun var gravid, prøvde hun å skjule graviditeten – i frykt for å miste skoleplassen.

– Jeg var så skuffet. Hvordan skulle jeg klare å fortsette utdannelsen samtidig som jeg skulle bli mor? Jeg visste ingenting om å ta vare på en baby, eller hva barn trenger, sier Babette.

Støtten Babette får fra SOS-barnebyer gjør at hun nå klarer å studere, og være mor for lille Noah. Foto: Paal Audestad
Støtten Babette får fra SOS-barnebyer gjør at hun nå klarer å studere, og være mor for lille Noah.
Babette har også ansvar for kusinen og hennes toåring. Foto: Paal Audestad
Babette har også ansvar for kusinen og hennes toåring.

Går én time til skolen

Hun bestemte seg for å bite tennene sammen. I ukedagene står hun opp grytidlig og går én time til skolen, mens kusinen passer Noah. Ofte er hun ikke hjemme før sola går ned klokken seks. SOS-barnebyer har installert solcellepanel på taket så hun får nok lys til å gjøre lekser i på kvelden. Vi har også satt inn en låsbar dør og reparert tak og vinduer. I tillegg får hun mat og psykologisk støtte til å vokse inn i morsrollen. Babette er en del av det forebyggende SOS-familieprogrammet, som styrker familier i krise.

– Noen ganger, på kveldene, trøster jeg meg selv. Da tenker jeg på hvordan livet skal bli. Jeg setter meg ned og sier til meg selv at jeg må jobbe hardt på skolen – sånn at jeg én dag kan bety noe. Utdannelse er min eneste vei til å endre livet. Hvis jeg studerer, vil jeg lykkes. Da kan jeg gi sønnen min et godt liv, og ikke et liv med panikk og slit, sier Babette.

18-åringen drømmer om å bli TV-journalist, sånn at hun kan rapportere om livet i Zambia, og om veien ut av fattigdom.

Babette håper at hun kan gi sønnen sin et godt liv. Foto: Paal Audestad

Babette håper at hun kan gi sønnen sin et godt liv.

Her kan du lese mer om hvordan vi styrker familier i krise i våre SOS-familieprogram: https://www.sos-barnebyer.no/vart-arbeid/omsorg-i-egen-familie

Her kan du møte en annen familie i Zambia, som har snudd livet sitt gjennom støtten fra SOS-barnebyer: https://www.sos-barnebyer.no/ines-selger-400-boller-om-dagen