Gå til hovedinnhold

9 tips til ting du kan gjøre med barna når dere har fri

 

 

1. Ha en spontan lekedag sammen!

I hverdagen er så mye av barns fritid organisert og planlagt. Dermed vil det å få være en dag ute i naturlige omgivelser og i spontan lek gjøre at barna kan få kjenne på en deilig frihetsfølelse. At de kan få bestemme over egen tid og egne bevegelser og få utforske hva de får til med kroppen sin, er viktig for barnas følelse av å mestre.

I boka Jeg greier det, nevnes noen naturlige bevegelser som det både er gøy og viktig at barn får øve seg på, ikke minst om de skal kjenne glede over å holde på med idrett når de blir eldre. Har du et ønske om at barna dine skal velge sykkel eller ski fremfor Ipad-skjerm, kan det være smart at dere sammen øver dere på å gjøre mer av dette: Krype, løpe, hoppe, hinke, rulle, bære, slå hjul, stå på hendene, balansere, klatre, henge, kaste, sparke, fange, dra - og danse! 

2. Bygg en hinderløype  

Alle unger liker å skape og her trenger dere ikke noe annet enn det som allerede er rundt dere: Stubber, steiner, murkanter, greiner og tau, og hent fram Gummi-Tarzan fra leke-glemselen: Det er ikke lov til å trå på bakken!

Tips: Har du flere barn i ulik alder? Lag hinderløyper i ulik vanskelighetsgrad.

3. Vær turist på hjemstedet

Veldig ofte tenker vi at vi må dra bort for å oppleve ting, og glemmer hva som finnes av juveler der vi bor. Lek at dere er på besøk på hjemstedet for første gang. Mon tro hva man kan oppleve på dette stedet? Et tips til deg som voksen er å gjøre et lite søk i forkant. På små og store steder finnes det for eksempel ofte lokalhistoriske foreninger som mer enn gjerne forteller om historiske hendinger og karakterer, som kan være spennende for de små og høre om. Når dere drar ut på oppdagelsesferd, blir det din jobb å dramatisere det som har skjedd for barna. Kanskje er det en lokal heltehistorie fra krigen, eller kanskje har til og med vikinger bodd i nærheten? Om det er grøss og gru, eller latter og smil du vil få frem - her er det absolutt lov til å overdrive for å gjøre historiene spennende.

4. Lag et innendørs kosemarked

Er været for dårlig til å være ute? Lag et kosemarked inne med ulike stasjoner, for eksempel en hobbystasjon, en spillstasjon og en høytlesnings-stasjon. Hva som skal være på de ulike stasjonene kan barna få bestemme. På den måten får alle gjøre det de har lyst til. Er det skikkelig ruskevær kan dere gjøre det ekstra koselig på høytlesningsstasjonen med å koke kakao og lage en haug med puter å ligge i. 

5. Vær dyrepassere for en helg

Å skaffe dyr selv er et stort ansvar, men å passe et dyr for en dag eller en helg kan også være en morsom opplevelse for barna. Mange hunde- og katteeiere vil i tillegg bli glad for å kunne overlate sin firbeinte venn i omsorgen hos noen de er trygge på, i stedet for hos fremmede, men å skulle spørre selv kan sitte langt inne.

Kjenner dere ingen som har dyr? De fleste steder har lokale hundeforeninger, eller kanskje dere kan sette opp en lapp på den lokale dyrebutikken?

Ting å huske på:

*Hvis dere ikke kjenner dyre-eierne fra før, er det best for begge parter å møtes noen ganger hjemme hos eierne før dere låner dyret så alle blir trygge på hverandre.

*La ALDRI små barn være alene med en hund, uansett størrelse på den.

Lage en hinderløype

Passe et dyr er koselig. Her to jenter som passer en kanin.

6. Overnatte ute

Overnatting ute er kjempespennende for store og små, sommer som vinter. Kle dere etter forholdene, og husk at dere ikke trenger å dra langt, vinterovernatting i hagen kan være spennende nok. Det er heller ikke nødvendig å ha utstyr selv. På frivilligsentraler og utlånssentraler som Bua og Skattkammeret, kan dere få låne nytt og bra turutstyr helt gratis. Alt fra fjellstøvler, telt, liggeunderlag, soveposer, fiskestenger, stormkjøkken og redningsvester kan lånes der, noen har også kanoer og sykler.

dnt.no vil du finne tips til overnatting ute hele året. 

 7. Dra på turbingo!

Turbingo er en super måte å gjøre turen morsommere for barn som lengter hjem til dataspillet. Lag den selv, eller last ned DNTs pdf som også finnes i vinterversjon.

Slik gjør dere det:

  1. Finn flest mulig eller et bestemt antall av tingene som er tegnet eller skrevet på arket.
  2. Sett kryss for hver ting dere finner.
  3. Den som finner riktig antall ting først, eller kan krysse av flest funn først kan rope: Bingo!

Husk premie! 

8. Jakt på skjulte skatter

For de litt eldre barna kan det være gøy å få litt mer utfordringer. Geocaching er en jakt etter skjulte skatter, eller mer spesifikt poster som er spredd rundt over hele Norge. Ved hjelp av GPS-en på mobilen kan dere sammen lete etter de ulike postene, og ekstra gøy er det når de er plassert ved et sted som har en spennende historie. For å starte, laster dere ned en app, som dere bruker til å navigere frem til geocachene/postene. Når dere finner en post, skriv dere inn i den vedlagte loggboka, før dere logger funnet inne på appen. Der lagres statistikken og dere kan for eksempel sammenligne dere med andre familier dere kjenner som også driver med det samme. 

9. Dra på hyttetur

Hva med en hyttetur på fjellet? Det er mulig å gjøre både nesten og helt gratis. Statskog tilbyr nemlig over 70 rimelige utleiehytter, og mer enn 100 åpne buer med gratis overnatting fra sør til nord.

Av alle SOS-barnebyers innsamlede midler går:

0%
Til formålet
0%
Til innsamling
0%
Administrasjon